Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία - Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Θέμα «τεράστιας σημασίας» θεωρείται για την κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντηθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις στρατηγικές, που θα υιοθετήσουν, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις μαζικές ροές προσφύγων, που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, λόγω, κυρίως, της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία. 

Ολάντ: ην άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της  (και εκεί χρειάζεται βοήθεια), αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες.
Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.
Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός Ε.Ε., έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί.

Γιούνκερ: Το ζήτημα της κίνησης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι κοινή η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό.
Στη Σύνοδο «θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία διευθέτηση ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» ανέφερε.

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να βρεθούν λύσεις ωστε να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης γραμμής. 
Σημείωσε ότι πρωτα από όλα πρέπει να ληφθούν σημαντικές και γενναίες αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Α. Μέρκελ: «Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες που η κατάσταση στην Ελλάδα μας κρατούσε όλους υπ' ατμόν και χαρακτήριζε καθημερινά τους τίτλους. Εν τω μεταξύ, αυτό φαίνεται να έχει περάσει, εδώ και "αιωνιότητες". Παραταύτα δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, ιδιαίτερα ενόψει των προκλήσεων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας.

«Δεν επιτρέπεται επίσης να χαλαρώσουμε - δεν έχουμε επ' ουδενί φθάσει στο τέλος - στην αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την βελτίωση και την εντατικοποίηση του οικονομικού συντονισμού. Διότι το κοινό νόμισμα είναι, όσο καμία άλλη απόφαση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντιπροσωπευτικό του πώς και πόσο δυνατά μπορούμε να επιβάλουμε παγκοσμίως τις αξίες και τα συμφέροντά μας», είπε η καγκελάριος, σημειώνοντας: «Αυτό κυρίως σε μια εποχή σοβαρών, σοβαρότατων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε "hot spots" σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ