Υπέροχη γευστική γαλατόπιτα με καρυδένια ζύμη από την Ντίνα Νικολάου

Ελαφρώς «πειραγμένη» γαλατόπιτα, αφού η παραδοσιακή -συνήθως- δεν έχει ζύμη. Τα καρύδια στη γέμιση δίνουν «σώμα» και φυσικά νοστιμιά. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρή αλλά είναι εξίσου γευστική και κρύα.

 

Υλικά
Για 1 ταψί διαμέτρου 24 εκ.
Για τη ζύμη
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + ελάχιστο επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
60 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη στο μπλέντερ (ή στο μούλτι), μέχρι να γίνει σκόνη
Για τη γέμιση
1 λίτρο φρέσκο γάλα, καλής ποιότητας
80 γρ. αλεύρι
20 γρ. κορν φλάουρ
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
ελάχιστη κανέλα, σε σκόνη
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
Για την πίτα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
50 γρ. καρυδόψιχα, χονδροσπασμένη
λίγη κανέλα, σε σκόνη

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές, ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο μείγμα. Ρίχνω το αυγό και χτυπάω για λίγο, μέχρι να ενωθεί με το μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και την καρυδόψιχα, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) και στη συνέχεια, καθώς το μείγμα σφίγγει, ζυμώνω με τα χέρια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα, για να «ξεκουραστεί».
Γέμιση: Παίρνω 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) από το γάλα, προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι, μέχρι τα αλεύρια να διαλυθούν. 
Ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα, χωρίς όμως να το αφήσω να κάψει. Προσθέτω το γάλα με τα διαλυμένα αλεύρια και συνεχίζω το ζέσταμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν μπεσαμέλ. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για μερικά λεπτά, μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν στην κρέμα. Τέλος, ρίχνω ελάχιστη κανέλα, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
Πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και την ανοίγω με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 26 - 28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού. 
Αλείφω ένα ταψί (ή μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα), διαμέτρου 24 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω εκεί το φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να το εφαρμόσω καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Αδειάζω την κρέμα στο φύλλο ζύμης και ισιώνω την επιφάνεια. 
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με ένα πιρούνι, το αδειάζω στην επιφάνεια της κρέμας και το απλώνω ομοιόμορφα με ένα πινέλο. 
Ψήνω τη γαλατόπιτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει και η επιφάνεια να ροδίσει καλά. 
Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να γίνει χλιαρή και σκορπίζω στην επιφάνειά της την καρυδόψιχα και λίγη κανέλα. Σερβίρω την πίτα χλιαρή ή κρύα.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ