Κομισιόν: Πριν από τα Χριστούγεννα η απόφαση για τη δόση του 1 δισ.

Την ολοκλήρωση της υποβολής όλων των δεδομένων που ήταν απαραίτητα από την Ελλάδα για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. που κόλλησε εδώ και τρεις ημέρες ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα παραπέμποντας ωστόσο για την εκταμίευσή της σε μια μελλοντική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM «μέχρι τα Χριστούγεννα».

Η εκταμίευση της δόσης είχε κολλήσει στη διαφωνία κυβέρνησης-δανειστών για το ύψος της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Η εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Γιούνκερ τη Δευτέρα μετά από σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων απέφυγε να απαντήσει για το εάν υπάρχουν εκκρεμότητες, σημειώνοντας πως όλα αυτά θα τα αποφασίσει το ΔΣ του ESM αφού μελετήσει την τελική αξιολόγηση των Θεσμών που προετοιμάζεται.
Το «μαρτύριο της σταγόνας» για την καταβολή της δόσης αυτής σε συνεδιασμό με την «τρικλοποδιά» που μπήκε για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης δείχνει μια σκλήρυνση της στάσης των δανειστών μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις γιορτές. Στην εικόνα αυτή προστέθηκε η εμμονή των δανειστών να εκπληρωθεί τυπικά και το 13ο προαπαιτούμενο, δηλαδή να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση για μεγαλύτερο έλεγχο των δαπανών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Αν όλα πάνε καλά, η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει ήσυχα τις γιορτές. Αμέσως μετά όμως -στις 18 Ιανουαρίου πιθανότατα- ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές, με δύο «αγκάθια» που θα κρίνουν πολλά –και όχι μόνον την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ:

- οι επώδυνες αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, «κούρεμα» συντάξεων κλπ) προκειμένου να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ

- οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία. Εκεί θα ενταχθούν οι αλλαγές στον φόρο των ενοικίων και των αγροτών, ενώ οι δανειστές αμφισβητούν και το εάν τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν (ΦΠΑ νησιών, φόροι στα τυχερά παιχνίδια ή στο κρασί κλπ) επαρκούν ή θα χρειαστούν και άλλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ