Πήγα στην "Φάμπρικα του Ευφρόσυνου" - Αγίου της κουζίνας - Έφαγα σούπερ, ο καλύτερος Σαλονικιός στο Κουκάκι

Πήγα στην Φάμπρικα του Ευφρόσυνου, ευφράνθηκα με φαγητό ποτό και προσωπικότητα του σεφ από την Θεσσαλονίκη εξού και σας το προτείνω. 
 

Μέσα στην κρίση την αέναη την ασυγκράτητη , ανακαλύψαμε τον καλό συνδυασμό του λεγόμενου ελληνικού γκουρμέ με τιμή λογική και σημερινού πορτοφολιού...


 
Ο Γιώργος Γκάτσος είναι ο σεφ που μου είπε όταν άρχισα πολύ δικαιολογημένα και αξιοκρατικά να τον κοπλιμεντάρω: "έφτασα στο σημείο αυτό εδώ σαν ουρανοκατέβατος  από το μετρό και κατ'ευθείαν από την Θεσσαλονίκη. Ούτε ότι ήμουν απέναντι από την Ακρόπολη ήξερα ούτε ποιό είναι το Κουκάκι! Είδα την γωνιά και σκέφτηκα εδώ θα κάνω μαγαζί ".


Και εγένετο η «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου». Με σπουδές θεολογίας στη Σερβία (εξ ου και o Αγιος προστάτης των μαγείρων στο όνομα του μαγαζιού), με «μαγειρική μαθητεία» δίπλα σε αγιορείτες μοναχούς και με βαθιά αγάπη για το ποιοτικό φαγητό, μπήκε δυναμικά στο χώρο της εστίασης πριν από χρόνια με το καλό οινομαγειρείο Νεγρεπόντε στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε ένα wine bar στη Σερβία και προ μηνών η Φάμπρικα.


Βιομηχανικός ο χώρος με πάτωμα απίθανο μωσαϊκό παλιού  καφενείου, θυμίζει γκαλερί αλλά και άνθρωπο που αγαπάει τις μηχανές  Μαρμάρινα τραπέζια, δυνατές κατασκευές με λαμαρίνες και σιδεριές, και στην σιδερένια  οροφή - όλα τα λεφτά οι  μπρούτζινοι δικοί του  πολυέλαιοι. 

Τι φάγαμε;  Κρεμμυδόπιττα to die for, πατάτες τηγανιτές του ονείρου εντελώς άλαδες, αεροτηγανισμένες σε ειδικό μηχάνημα (;) από τον Αρχάγγελο Κιλκίς, που φημίζεται για τη νοστιμιά των ορεινών πατατών του, καλοκαμωμένη σαλάτα με ντοματίνια και περιτυλιγμένη "ζεστά "με αγγούρι σε λεπτή λωρίδα , κότσι μέλι σκέτο , κοτόπουλο από το χωριό πειραγμένο σωστά με τεράστιες ταλιατέλες που ξαναπαραγγείλαμε μόνες τους. Μεριδάρες, οι μερίδες.

Η καλή μου παρέα: Ελένη Δαμάσκου, Ιφιγένεια Τζαβέλλα, Γρηγόρης Πελεκάνος, Γιώργος και Λίμπυ Ηλιοπούλου 

Το μενού έχει και: κοζανίτικη φέτα  μελάτος καβουρμάς από τον Ιμερο Ροδόπης ,παστουρμάς θαλασσινός Κομοτηνής , μανούρι στη σχάρα με σουσάμι και έξοχη μαρμελάδα ελιάς,  ελαφριά λουκάνικα  με σέρβικη συνταγή και μουστάρδα.


Το κρασί με παρέσυρεεε: Ένα Χατζηγεωργίου λευκό από την Καβάλα που δεν παίζεται. Sommelier είναι η σύζυγος του σεφ  η Αθηνά Τσώλη, οινολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

 

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ