Αυτό είναι το θαυματουργό ρόφημα που προστατεύει τη μνήμη όσων πάσχουν από πρόδρομο Αλτσχάιμερ

Ένα ρόφημα που περιέχει ειδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να προστατεύει τη μνήμη των πασχόντων από πρόδρομη μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ Τομπίας Χάρτμαν, καθηγητής Πειραματικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ, στη Γερμανία, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αυτού του ροφήματος επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, ιδίως στον ιππόκαμπο, εκεί όπου αποθηκεύονται οι βραχυχρόνιες αναμνήσεις για να ανακληθούν στο μέλλον.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως όσοι εθελοντές άρχισαν εγκαίρως την κατανάλωση του ροφήματος και το έπιναν συστηματικά, είχαν καλύτερη μνήμη, ικανότητα σκέψης και ικανότητα διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων έπειτα από δύο χρόνια παρακολούθησης.

Το ρόφημα περιέχει έναν ειδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που αποκαλείται Fortasyn Connect. Μεταξύ άλλων περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φυλλικό οξύ), σελήνιο, βιταμίνες C, Ε και άλλα συστατικά.

Το ρόφημα αξιολογήθηκε στην επονομαζόμενη «Μελέτη LipiDiDiet», την οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα τελικά ευρήματα της μελέτης παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο «Advances In Alzheimer's Therapy» (AAT) που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

«Είναι η πρώτη φορά που μία τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, κλινική μελέτη υποδηλώνει ότι μία διατροφική παρέμβαση μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των ασθενών με πρόδρομο Αλτσχάιμερ να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως η πληρωμή λογαριασμών ή η περιήγηση στο χώρο», σημειώνει σε η επιστημονική ομάδα της LipiDiDiet σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτουν ότι αυτό είναι σημαντικό διότι προς το παρόν δεν υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για τους πάσχοντες από πρόδρομη μορφή νόσου Αλτσχάιμερ.

Τυχαιοποιημένη και διπλή-τυφλή μελέτη σημαίνει ότι οι 311 ασθενείς που συμμετείχαν χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπινε καθημερινά το ειδικό ρόφημα και η άλλη ένα ρόφημα με ανενεργό ουσία, δίχως όμως να γνωρίζουν οι ίδιοι ή οι ερευνητές ποιος ασθενής έπινε ποιο ρόφημα.

Όλοι οι εθελοντές βρίσκονταν στο προ-ανοιακό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο τέλος της διετίας δεν υπήρχε διαφορά στις νοητικές επιδόσεις τους, αλλά όταν κλήθηκαν να θυμηθούν γεγονότα, τόπους και συναισθήματα του παρελθόντος, όσοι είχαν πιει το ειδικό ρόφημα απέδωσαν καλύτερα.
Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που έκαναν έδειξαν ότι είχαν και μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με τις τομογραφίες που είχαν κάνει κατά την έναρξη της μελέτης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ