Ο μακελάρης δολοφόνος 77 ανθρώπων, Μπρέιβικ μηνύει τη Νορβηγία για «απάνθρωπη κράτηση» - Δείτε που μένει

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια φυλάκισης για το θάνατο 77 ατόμων -η ποινή είναι η μέγιστη διαθέσιμη στη νορβηγική Δικαιοσύνη και θεωρητικά μπορεί να ανανεωθεί μετά την ολοκλήρωσή της. 

Ο ακροδεξιός δράστης, που προχώρησε στην επίθεση επειδή θεωρούσε ότι το Εργατικό Κόμμα ακολουθεί «φιλομεταναστευτική πολιτική», έχει πολλές φορές προσπαθήσει να «διαφημίσει» τα πολιτικά του πιστεύω. Εκτίει την ποινή του σε απομόνωση στη φυλακή του Σίεν, στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας. 

 

Ο Μπρέιβικ είναι φυλακισμένος σε κελί τριών δωματίων, με τηλεόραση και υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν του επιτρέπεται η επαφή με επισκέπτες ή άλλους κρατουμένους και προαυλίζεται ξεχωριστά. Του έχει επιτραπεί να κάνει, δι' αλληλογραφίας, μαθήματα σε πανεπιστήμιο και ο μόνος επισκέπτης που είχε ήταν το 2013 η μητέρα του, λίγο πριν πεθάνει.

Στην αγωγή που υπέβαλε εναντίον του Όσλο υποστηρίζει πως οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται συνιστούν «απάνθρωπη κράτηση». Η εκδίκαση της αγωγής του ξεκίνησε τη Δευτέρα σε στάδιο του Σίεν που μετατράπηκε ειδικά για την υπόθεση σε δικαστική αίθουσα.

Ο Μπρέιβικ είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει στο «μανιφέστο» του πως οι φυλακές είναι ιδανικός χώρος για ακροδεξιά στρατολόγηση «υποστηρικτών» μεταξύ των κρατουμένων. Επιπλέον, το Όσλο υπερασπίζεται την απομόνωση του Μπρέιβικ λέγοντας πως εξυπηρετεί και στην προστασία του από τους υπόλοπους κρατουμένους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ