Παγκόσμια έρευνα: Οι Έλληνες έφηβοι γυμνάζονται λιγότερο, δεν πλένουν τα δόντια, δεν τρώνε πρωινό, βλέπουν πολύ TV

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» που διεξάγεται στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος (Health Behaviour in School Aged Children, HBSC) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Λίγη γυμναστική, περισσότερο αλκοόλ, πολύ τηλεόραση 

 

Τα Ελληνόπουλα γυμνάζονται πολύ λιγότερο συγκριτικά με τους έφηβους στις 42 χώρες του προγράμματος οι οποίοι σε ποσοστό 20,1% αναφέρουν καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, μόλις το 13,4% των Ελλήνων ασκείται καθημερινά. 
Επιπλέον, σε υψηλότερο ποσοστό οι έφηβοι στη χώρα μας αναφέρουν καθημερινή παρακολούθηση τηλεόρασης για τουλάχιστον δύο ώρες (60,9% και 58,5% για την Ελλάδα και το μέσο όρο του HBSC αντίστοιχα).

Ανησυχητικά τα στοιχεία όσον αφορά στο αλκοόλ, τα ελληνόπουλα βρίσκονται στο 5o υψηλότερο ποσοστό (11%)  σε σύγκριση με τις χώρες του προγράμματος HBSC που αναφέρουν εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ.

 

Δεν πλένουν τα δόντια τους και αποφύγουν πρωινό γεύμα και φρούτα 

Οι 15χρονοι δηλώνουν ότι βουρτσίζουν λιγότερο τα δόντια τους σε σχέση με τους άλλους εφήβους του προγράμματος. Για τη χώρα μας το ποσοστό των εφήβων που βουρτσίζουν περισσότερες από μία φορά την ημέρα τα δόντια τους ανέρχεται σε 50,4%, ενώ για το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών στο 65,4%.

Οσον αφορά στην κατανάλωση πρωινού γεύματος, οι έφηβοι από άλλες χώρες ξεπερνούν τους εφήβους της χώρας μας. Οι Ελληνες σε χαμηλότερο ποσοστό (51,8%) δεν τρώνε πρωινό και τις πέντε ημέρες του σχολείου, σε σύγκριση με το μέσο όσο του HBSC (62,2%) και φυσικά σε χαμηλότερο ποσοστό (32,7%), οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα HBSC συνολικά (37,6%), δεν καταναλώνουν συχνά φρούτα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ