Ολονύχτια η Σύνοδος Κορυφής - Αναβλήθηκε για το πρωί η συνάντηση Τουσκ - Γιούνκερ με Νταβούτογλου

Ισως να είναι η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που αφορά την Ελλάδα. Σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το προσφυγικό και οι 28 θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία. 

Η λύση του προσφυγικού συναντά σοβαρά εμπόδια, κυρίως λόγω των ανταλλαγμάτων που ζητεί η Άγκυρα για να συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

12: 05 Όπως όλα δείχνουν, η πολυπόθητη συμφωνία για Ε.Ε & Τουρκία θα έρθει (;) με καθυστέρηση... μιας μέρας!

23:39  Αναβλήθηκε η συνάντηση Τουσκ - Γιούνκερ με Νταβούτογλου 
Αναβλήθηκε για αύριο το πρωί η συνάντηση των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

23:24  Αισιόδοξος ο Τουσκ, επιφυλακτική η Μέρκελ 
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Politico, Jacopo Barigazzi, σε διάλογο που είχε ο Ντόναλντ Τουσκ με την Άγκελα Μέρκελ, της είπε πως είναι εφικτό οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας απάντησε με επιφυλακτικότητα στην αισιοδοξία του Τουσκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "αυτό το είχες ξαναπεί στο παρελθόν και τελικά η πρόβλεψη ήταν λάθος".

23:17  Άφιξη Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες τα μεσάνυχτα 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες τα μεσάνυχτα, όταν και θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

22:53  Χωρισμένοι σε "πηγαδάκια" 
Κατά το 20λεπτο διάλειμμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χωριστεί σε "πηγαδάκια" και μελετούν το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

 

22:39  Νταβούτογλου: Όχι σε συμφωνία που θα μετατρέψει την Τουρκία σε "ανοιχτή φυλακή" 
Δυσκολίες στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά την αποδοχή των όρων που περιλαμβάνει η πρόταση της Άγκυρας, για την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, "βλέπει" ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, συζήτησε για τις δυσκολίες αυτές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί κάποια συμφωνία που, όπως είπε, θα μετατρέπει την Τουρκία σε «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μετανάστες», πρόσθεσε.

21:50  ΕΚΤΑΚΤΟ! Σφοδρή επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Παυλόπουλο και Τσίπρα!
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στις δηλώσεις των Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα για τη γενοκτονία Αρμενίων, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας στην Αθήνα.  

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για "αξιοθρήνητη νοοτροπία" και τονίζει πως "η Άγκυρα ποτέ δεν θα δεχθεί και αποδεχθεί τέτοιες δηλώσεις, μονομερείς και εμμονικές". 

21:45  Συνάντηση Μέρκελ - Αναστασιάδη 
Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος της Γερμανίας επέδειξε κατανόηση για τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

21:28  Το μήνυμα της Διεθνούς Αμνηστίας απέναντι από το κτίριο που πραγματοποιείται η Σύνοδος

 

20:57 Η πρώτη συνεδρίαση έφτασε στο τέλος της 
Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση και ακολουθεί δείπνο εργασίας. 

 

20:09  Τα πρώτα στοιχεία της νέας πρότασης! 
Τα πρώτα στοιχεία του νέου σχεδίου διέρρευσαν στους ανταποκριτές! Η νέα πρόταση κάνει λόγο για 72.000 θέσεις επανεγκατάστασης, όχι πολλές αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 2.7 Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κανένα κράτος -μέλος δεν θα είναι υποχρεωμένο να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία!  

19:58  Στις 22.00 η άφιξη Νταβούτογλου 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες, στις 22.00 (τοπική ώρα). Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ.

 

19:56  Συνάντηση Μέρκελ - Αναστασιάδη πριν από το δείπνο
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του POLITICO, Jacopo Barigazzi, ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως πριν από το δείπνο η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη μετά την απειλή βέτο στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. 

19:46  Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Μάρτιν Σουλτς

 

19:37  Τσίπρας στο Twitter: Αναγκαία μια αξιόπιστη συμφωνία 
Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, η οποία θα προβλέπει την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι αναγκαία, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

19:17  Μήνυμα Σουλτς στα κράτη-μέλη: Να αναθεωρήσουμε και να επικρατήσει η λογική 
"Τώρα που έκλεισε η Βαλκανική οδός, τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, τη στιγμή που κράτη – μέλη λένε πως δεν θα δεχτούν πρόσφυγες;

 

Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα. Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί μας. Ας συζητήσουμε λοιπόν. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα συμφωνήσουμε με Τουρκία για επιστροφή παράνομων προσφύγων και όσων φτάνουν να παραμένουν εκεί και με κάποια υποστήριξη να μπορούν να μένουν στην Τουρκία.

Ακόμα και 20.000 να μπορούσαν να μετεγκατασταθούν, σίγουρα γι αυτούς στην Ειδομένη θα είναι μεγάλη βοήθεια".

19:10  Μέσα στην αίθουσα Τύπου - Εν αναμονή του Μάρτιν Σουλτς

18:48  Σουλτς σε κράτη-μέλη: Βοηθήστε να προωθηθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα 
Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα για να βοηθήσει τους χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

 

Περισσότερη υποστήριξη θα πρέπει επίσης να δοθεί στην Ιορδανία και το Λίβανο, η οποία φιλοξενούν σχεδόν 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες: “Ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας και της ανθρωπότητας! Ωστόσο, και οι δύο χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους”.  

18:34  Η οικογενειακή φωτογραφία

18:28  Μπετέλ: Να μην αποφασίσουμε για κάτι παράνομο
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, δήλωσε σήμερα ότι έχει λάβει «κάποιες εγγυήσεις» σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της πιθανής συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει πειστεί.

"Για εμένα το επιχείρημα της νομιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε κάτι και στις αμέσως προσεχείς εβδομάδας να μάθουμε ότι είναι παράνομο", επισήμανε ο Μπετέλ στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

"Μου δόθηκαν κάποιες εγγυήσεις αλλά δεν έχω ακόμη πειστεί", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

18:25  Έμμεση απειλή Ρέντσι αν δεν βρεθεί λύση 
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην δυσκολία εφαρμογής μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, δεν απέκλεισε την πιθανότητα "να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας, μεταξύ μιας ομάδας κρατών μελών η οποία να επιλέξει να βασίσει την πολιτική της στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης". 

17:07  Τι λέει η Γαλλία για την τριμερή 
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ
είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες μια "εποικοδομητική συζήτηση" σχετικά με την ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει νέα συρροή προσφύγων και μεταναστών, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

Στο τέλος αυτής της "συνάντησης εργασίας", το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ έκανε γνωστό πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν μια "εποικοδομητική συζήτηση για την απαραίτητη στήριξη προς την Ελλάδα ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που συνδέονται με την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα".
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, υπάρχει γενικά "πλήρης σύγκλιση απόψεων" ανάμεσα στους τρεις ηγέτες, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στις Βρυξέλλες πριν από την ευρωπαϊκη σύνοδο κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να συζητήσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

16:57  Διμερής συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της. 

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.

16:53  Οι δηλώσεις Φάιμαν 
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι δεν είναι όλα γραμμένα σε βράχο.

«Θα πρέπει αν δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε αύριο σε συμφωνία». Είπε ακόμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι ασφαλή. «Πιστεύω επίσης ότι η Βαλκανική Οδός πρέπει να είναι κλειστή. Είναι οκ να θέλει η Γερμανία να πάρει πρόσφυγες στο έδαφός της, κι εμείς θέλουμε αλλά αυτό πρέπει να γίνει με νόμιμο τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται παράνομα».

16:33  Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί συμμετείχε στην Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών

16:12  Τηλεφωνική επικοινωνία Τουσκ με Πρόεδρο της ΠΓΔΜ

 

15:35  Θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα 
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε σε καλό κλίμα η τριμερής συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 

Κράτησε 45 λεπτά και θεωρείται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Θα δοθεί επίσης χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

15:24 Live εικόνα από Βρυξέλλες

15:08 Στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ο Αλ. Τσίπρας ως παρατηρητής

Στην συνεδρίαση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, που πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας μετέχει σε αυτή την σύνοδο, στην οποία λαμβάνει μέρος με την ιδιότητα του παρατηρητή.
Λίγο πριν από την είσοδο του Έλληνα πρωθυπουργού, είχε προσέλθει στην συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

14:49

 

14:48 Συναντόμαστε με την Α. #Merkel και τον @fhollande στοχεύοντας στις αποφάσεις που έχουν ανάγκη η ΕΕ και οι #refugees https://t.co/Q5LxPXh4Ah

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ