Τσίπρας από Βρυξέλλες: Αναμένω μια βιώσιμη συμφωνία σήμερα - Αντιμετωπίζουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

Με σκληρή γλώσσα κατά των βορείων γειτόνων της Ελλάδας, που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να κλείσει, ουσιαστικά, και η λεγόμενη «βαλκανική οδός», μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σήμερα απόφαση για ουσιαστική ανθρωπιστική αρωγή στην Ελλάδα, ειδικά στα βόρεια σύνορα (Ειδομένη), όπου αναγνώρισε πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, εξαιτίας μονομερών ενεργειών στα Βαλκάνια.

«Αναμένω μια βιώσιμη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειώσουμε και να σταματήσουμε τις παράτυπες ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική νομική οδό για τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ» σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και τη δημιουργία ενός ικανού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην ΕΕ. Ελπίζω πως οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι εντός του διεθνούς δικαίου, της συμφωνίας της Γενεύης και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Περιμένω σήμερα μια απόφαση επίσης για βοήθεια προς στην Ελλάδα, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο βόρειο τμήμα στην Ειδομένη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση λόγω των μονομερών ενεργειών στον Βαλκανικό Διάδρομο και θεωρώ πως πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να βρεθεί τρόπος για να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, έτσι ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ