Ετοιμάζεται το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης: Η εκστρατεία ενημέρωσης των 14.000 προσφύγων

Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζουν την ομαλή μετεγκατάσταση των 14.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο.   

Ωστόσο ο σχεδιασμός συναντά δύο βασικά εμπόδια στην υλοποίηση: οι δομές για τη φιλοξενία  τόσων πολλών ανθρώπων δεν είναι απόλυτα έτοιμες και επιπλέον χιλιάδες πρόσφυγες είναι παραπληροφορημένοι και δεν αποδέχονται τη μεταφορά τους. To δημοσίευμα αναφέρει πως η Αστυνομία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για να τους πείσει τους πρόσφυγες για την αναγκαία μετακίνησή τους, και πως παράλληλα γίνονται καθημερινά εργασίες σε 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για να είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.  

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας σημειώνουν πως η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης είναι απαραίτητη καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών. Επιπλέον, οι μετανάστες λόγω και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης από τη βροχή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε αντίθεση με τη διαβίωσή τους σε χώρους υποδοχής.  

 

Το σχέδιο εκκένωσης κρίνεται απαραίτητο έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέα κρούσματα εκμετάλλευσης των προσφύγων από κυκλώματα, όπως πρόσφατα συνέβη με το φυλλάδιο που προκάλεσε την επεισοδιακή μετακίνηση στα Σκόπια ενώ την ίδια ώρα στην Ειδομένη υπάρχουν πολλοί καταγεγραμμένοι μετανάστες, για τους οποίους δρομολογούνται νόμιμες διαδικασίες μετεγκατάστασης, ανάλογα με την κάθε περίπτωση..

Τέλος, όπως σημειώνει ο Ε.Τ. παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δίνεται η εντύπωση πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και πως η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

Διαβάστε εδώ το σχετικό μας άρθρο - Ξεπέρασαν τους 48.000 οι πρόσφυγες - Πάτησαν Ελλάδα οι Τούρκοι παρατηρητές

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ