Κομισιόν: Μέχρι τις 28 Μαρτίου 4.000 υπάλληλοι στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο έγινε η πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των κρατών-μελών με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο, επανέλαβε πως η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η 20η Μαρτίου. Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου τέθηκε κυρίως το ζήτημα των αναγκών της Ελλάδας για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (EASO και Frontex). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, οι εν λόγω ανάγκες εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ. Η αποστολή του προσωπικού, όπως είπε έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ