Π. Καρβούνης: «Στόχος μας είναι έως τις 22 Απριλίου να έχουν κλείσει όλα τα θέματα - Η αξιολόγηση & η διευθέτηση του χρέους»‏

Την αισιοδοξία του εκπροσώπου της Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντεκλάν Κοστέλο, για το κλείσιμο της συμφωνίας μετέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στην «Τρόικα του Αθήνα 9.84». 

Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για τα κόκκινα δάνεια, για να μην υπάρξει νέο πρόβλημα στο θέμα των τραπεζών». Αναλυτικά είπε:

* Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια συμφωνία μέχρι το 2018. Καθώς το τρίτο μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές, τα μέτρα θα ληφθούν από τώρα μέχρι και το 2018… Αυτή την εβδομάδα έγινε κάτι σημαντικό. Ήρθε μια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εδώ στην Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά ελέγχει πώς εφαρμόστηκε το μνημόνιο σε μια χώρα μνημονίου, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην όλη διαχείριση του μνημονίου. Εκεί έγινε μια μεγάλη κουβέντα για το πώς πάει το ελληνικό πρόγραμμα και θα έλεγα ότι τα πράγματα που ελέγχθησαν και ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κοστέλλο, ο οποίος διαπραγματεύεται… Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του, διότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο φορέας της πληροφορίας που βρισκόμαστε και που πάμε. Η εικόνα που έδωσε ήταν μετρημένα αισιόδοξη. Είναι δυνατόν τις επόμενες δύο εβδομάδες να κλείσουμε την συμφωνία, να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση και όχι μόνο να πάρουμε τη δόση, αλλά να έχουμε και την συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους. Μια πολύ σημαντική περίοδος ανοίγεται μπροστά μας και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή η περίοδος θα κλείσει θετικά για την ελληνική οικονομία… Ο στόχος είναι 22 Απριλίου, που είναι η ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, να έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα, διότι σε σχέση με αυτό, υπάρχει και η διευθέτηση του χρέους. Το χρέος είναι κομμάτι που έπεται της πρώτης αξιολόγησης. Υπάρχει προγραμματισμός ώστε να κλείσει και αυτό το θέμα, να υπάρξει μια συμφωνία, εάν όχι μέχρι τις 22 Απριλίου, αρχές Μαΐου και για το θέμα του χρέους, αφής της στιγμής έχουμε τελειώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, πράγμα που ελπίζουμε και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πάμε προς τα εκεί».

* Για τα κόκκινα δάνεια:

«Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό να ρυθμιστεί αυτό το θέμα, για να υπάρξει ανάκαμψη στη χώρα μας. Τα κόκκινα δάνεια είναι περίπου μισό ΑΕΠ της χώρας. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, για να μην υπάρχει πρόβλημα στο θέμα των τραπεζών. Θα πρέπει να ξέρουμε που βαδίζουμε. Και μέσα στην συμφωνία κανονικά υπάρχει και το θέμα των κόκκινων δανείων. Ελπίζω και αυτό, όπως και τα άλλα θέματα -ασφαλιστικό και δημοσιονομικό- να κλείσουν. Αυτή την στιγμή είναι ανοιχτά και υπάρχει αρκετός δρόμος. Αλλά γι’ αυτό έρχονται οι θεσμοί από αύριο στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους για να βρεθεί μια επωφελής συμφωνία για την ελληνική οικονομία. Όλοι θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά και είναι τώρα μια ευκαιρία να κλείσει η αξιολόγηση και να πάμε στο επόμενο βήμα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για την ελληνική οικονομία να “τραβήξει” το θέμα των συζητήσεων και το κλείσιμο της αξιολόγησης και μετά τον Μάιο. Θα έλεγα όμως ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να κλείσουν τα θέματα πριν. Υπάρχει ένας βαθμός ωριμότητας της διαπραγμάτευσης που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε. Ας επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία. Πρακτικά, θα εξαρτηθεί τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, διότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, όχι μόνο το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει το θέμα του νέου υπερ-ταμείου, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης…».

* Για τη δημόσια διοίκηση:

«Φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση την ενδιαφέρει η γενική διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας, γιατί η Ελλάδα είναι κομμάτι της και υπάρχουν αρχές που διέπουν αυτή τη διακυβέρνηση… Η δημόσια διοίκηση είναι κομμάτι της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο περιέχει διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση. Χωρίς αναμόρφωση και βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, δεν θα δούμε άσπρη ημέρα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα με τη δημόσια διοίκηση. Είτε η κυβέρνηση είναι αριστερή είτε δεξιά, ξέρουμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα με το κράτος. Όλοι ξέρουν ότι η διοίκηση μας έχει πρόβλημα και προσπαθούμε αυτό να το αλλάξουμε. Πρώτα η Ελλάδα ενδιαφέρεται να το αλλάξει. Συνεπώς, πρέπει να αλλάξουν αλλαγές, ούτως ώστε όσοι δουλεύουν στο δημόσιο να εργάζονται με τρόπο αξιολογικό, σωστό, χρηστό και προς τα εκεί βαδίζουμε. Το κεφάλαιο της δημόσιας διοίκησης θα είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης».

Πατήστε εδώ για να ακούσετε τις δηλώσεις του κ. Πάνου Καρβούνη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ