Η Τέχνη συνομιλεί με την Επιστήμη τον Απρίλιο στο Athens Science Festival

Ο διάλογος Τέχνης και Επιστήμης συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο  πλαίσιο του Athens Science Festival.

 Το  μοναδικό επιστημονικό φεστιβάλ  που προωθεί  το «άνοιγμα» της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας με ένα τελείως ξεχωριστό τρόπο, στο ευρύ κοινό επιστρέφει και πάλι στην καρδιά της Αθήνας: Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 5-10 Απριλίου 2016, με πλούσιο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο.

Τέχνη και Επιστήμη: Πού τέμνονται και πώς συνδυάζονται; Πώς οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, ενώ την ίδια στιγμή οι επιστήμονες αφήνουν τα μικροσκόπια και πιάνουν τα πινέλα και τις φωτογραφικές μηχανές για να  αποτυπώσουν την ομορφιά της επιστήμης τους; .Στο Athens Science Festival ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή την εμπειρία, να ανακαλύψει πως η φαντασία και η έμπνευση συναντούν την επιστήμη και μαζί δημιουργούν εικόνες και ήχους που μας κάνουν να δούμε την επιστήμη με διαφορετικό μάτι.
Στη φετινή ενότητα Τέχνη και Επιστήμη οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν άντλησαν τις δημιουργίες του μέσα από ποικίλα  επιστημονικά πεδία: Αστρονομία, βιολογία, μαθηματικά, τεχνολογία ακόμη και βιώσιμη οικονομία Η πολυμορφία των παρουσιάσεων, των διαδραστικών και ηχητικών εγκαταστάσεων, των εικαστικών εκθεμάτων και των μικτών τεχνικών μας «προκαλούν» και μας προσκαλούν σε  μια  διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία της τέχνης τους  μέσα από την πολυδιάσταση που μας προσφέρουν.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΣΟΦΙΑ ΒΙΝΗ 

Aurum -  Xρυσός 
Στόχος αυτού του project είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής απεικόνισης των μελών της οικογένειας της καλλιτέχνιδος. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται από μικροοργανισμούς, που αναπτύχθηκαν μέσα σε δοχεία πετρί με δείγμα που πάρθηκε από τα δάχτυλα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος (γονιών, αδερφής, παππούδων) ακόμη και του κατοικιδίου της. 

Ιστοσελιδα: https://www.behance.net/YUMIXKO

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΤΣΑΛΑ 

Μacroscopic vs microscopic 

Η ενατένιση του κόσμου σχηματίζει εικόνες, φυγόκεντρες και εξωστρεφείς, σαν τη κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Η ενσώματη εμφάνιση τους είναι ένα είδος παρουσίας που εμπεριέχει την απουσία, ως μια ζωγραφική σκιαγραφία του πένθους.
Iστοσελιδα: http://katerinakotsala.blogspot.co.ke

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Δρ Νίκος Κουρνιάτης Αρχιτέκτων- Μηχανικός ΕΜΠ και οι Φοιτητές: Ιωάννα Φακίρη, Γιώργος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Ζαράνης, Κατερίνα Κατσούλη, Αγγελική Καπιωτά, Ιωάννης Μπούσιος, Άλκης Οικονομίδης, Νικήτας Παρασκευόπουλος, Χρυσάνθη Πιπίνη, Ελισάβετ Σκορδίλη, Δήμητρα Τσουμπρή, Νικολέττα Χρηστίδη, Αρμέν Γκόγκα , Τζούλιαν Χοντάι, Βαγγέλης Καρράς, Νίκος Τσουκαλάς

Ολογράμματα και οπτικές ψευδαισθήσεις στην αρχιτεκτονική.

Πραγματικότητα… Ανθρώπινη αντίληψη…. Αυτό που βλέπουμε και αυτό που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι πάντα το ίδιο. Η οπτική αντίληψη καθορίζεται από παράγοντες αντικειμενικούς και υποκειμενικούς. Η εικόνα που αντιλαμβάνεται κανείς δημιουργείται από τις -αντικειμενικές- συνθήκες, που περιβάλλουν το αντικείμενο και από τον μηχανισμό αντίληψης του υποκειμένου (παρατηρητή). Ενώ οι συνθήκες που περιβάλλουν το αντικείμενο είναι ίδιες για όλους, ο μηχανισμός αντίληψης διαφέρει σε κάθε παρατηρητή. Συνδέεται με τη φαντασία του και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει –τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε– την πραγματικότητα.

ΕΝΤΥΠΑ ΜΩΝΣΙΟΡ 

Τα Βουβά Μπαλόνια II Διαδραστική εγκατάσταση

Πώς μπορεί κανείς να «ακούσει» τις κινήσεις του και να «χρωματίσει» τον ήχο; Πώς είναι δυνατόν να συνδυαστούν επιστήμες όπως η χημεία, η φυσική και η πληροφορική και να αξιοποιηθούν στην ιατρική, τη ρομποτική αλλά και την τέχνη; Πώς γίνεται η επικοινωνία με το περιβάλλον χρησιμοποιώντας  τους πιο γνωστούς σε όλους μας ανιχνευτές και αισθητήρες, όπως το φως και  η κίνηση;   
Iστοσελιδα: http//www.edytamasior.com

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ 

Chip Art

Πιστεύεις ότι η τεχνολογία είναι μόνο για να «δουλεύει» και δεν έχει καμιά σχέση με την αισθητική, την τέχνη και  την ομορφιά; Τα «τσιπάκια», ο «σκληρός πυρήνας» των υπολογιστών και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μας, μετασχηματίζονται σε έργα γεωμετρικής τέχνης πρωτότυπης και εκθαμβωτικής ομορφιάς. Και πώς με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν το βαθύ ανθρώπινο περιεχόμενο, που έχουν ως τα κύρια μέσα αποθήκευσης του αγώνα και της αγωνίας μας για επικοινωνία, μνήμη, γνώση, αθανασία.

Ιστοσελιδα: http://stathiskatsarelis.com

ART POINT // AΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΤΕΧΝΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αντώνης Φαρμακόπουλος, Άγγελος Κεχαγιάς, Ευάγγελος Σουγλάκος, Παναγιώτης Νικολακάκος, Δημήτρης Πλατής: Ερασιτέχνες Αστρονόμοι & Αστροφωτογράφοι, μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ»

Το σύμπαν από τον φακό Ελλήνων αστροφωτογράφων

H αστροφωτογραφία είναι ένας ειδικός τύπος φωτογραφίας με θέμα την αποτύπωση των ουράνιων αντικειμένων από το Ηλιακό μας σύστημα όπως τον Ήλιο, Σελήνη, Πλανήτες και κομήτες αλλά και εκατομμύρια άλλα θέματα έξω από αυτό όπως Νεφελώματα, Αστρικά Σμήνη, Γαλαξίες κ.α. Όλες οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από Έλληνες ερασιτέχνες Αστροφωτογράφους, μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης. 

Iστοσελιδα: http://www.spartastronomy.gr

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΒΙΘΗΣ & ΦΙΟΡΗ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ 

Ακούγοντας τη Μαγνητική Καταιγίδα l Διαδραστική ηχητική εγκατάσταση

Κάθε στιγμή ο πλανήτης μας εκτίθεται στη ροή του ηλιακού ανέμου, ο οποίος μεταφέρει ενέργεια από τον ήλιο στη Γη και στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα. Τα διαστήματα έντονης ηλιακής δραστηριότητας ονομάζονται ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες προκαλούν μεταβολές και στο γήινο μαγνητικό πεδίο (μαγνητικές καταιγίδες). Το καλλιτεχνικό έκθεμα Ακούγοντας τη Μαγνητική Καταιγίδα αποδίδει ηχητικά τη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια των μαγνητικών καταιγίδων. 

Ιστοσελιδα: http://sonicmanos.com

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μπορεί η βιώσιμη οικονομία να εκφραστεί μέσα από την τέχνη, την αλληλεπίδραση και το παιχνίδι;

PROPOLIS DEAMON

Μη δαπανώμενος καφές ll Διαδραστική εγκατάσταση

0 + Ό = 1 Συστατικά: α) Σχολεία όπου οι δάσκαλοι είναι τα παιδιά, β) Επιστήμονες που γίνονται  καλλιτέχνες και αντίστροφα, γ) Ένα μολύβι, μια ξύστρα και οι θεμελιώδεις αρχές, δ) ZERO WASTE + ΌΜΙΚΡΌΝ = 1 Σύμφωνα με τον Ήρωνα είναι η συντομότερη διαδρομή (αρχή του Φερμά). Στην ερώτηση εάν είναι ο κόσμος ένα τεράστιο επιτραπέζιο παιχνίδι, απαντούν θετικά και το αποδεικνύουν μαθητές απ’ όλο τον κόσμο.  
 
EΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ CERN

The Gift of Mass
Παράλληλα, στην ενότητα  Τέχνη & Επιστήμη εντάσσεται και η εγκατάσταση του CERN  Τhe Gift of Mass –στον κεντρικό χώρο των Παλαιών Φούρνων–  με τη χορευτική performance 10-22 sec του χορογράφου-χορευτή Σπύρου Κουβαρά 
1. The Gift of Mass /Το Δώρο της Μάζας μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στους Παλαιούς Φούρνους για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους. Διοργάνωση: INFN, art@CMS, Πείραμα CMS στο CERN, Ελληνογερμανική Αγωγή
2. 10-22 sec (μια πρωτότυπη χορευτική performance στο πλαίσιο του Gift of Mass). Στο έργο του Σπύρου Κουβαρά 10-22 sec,  πεδίο έρευνας και δημιουργίας της χορογραφίας του αποτέλεσε το πεδίο Higgs και η αυθόρμητη διάσπαση της συμμετρίας στη Φυσική. Στην performance, το σώμα ορίζεται λοιπόν σαν «πυρήνας» και τα μέλη του σαν «σωματίδια» που με την κίνησή τους σπάνε την συμμετρία εξερχόμενα του πυρήνα. 
Ιδέα, Χορογραφία και Performance: Σπύρος Κουβαράς 
Διοργάνωση: art@CMS, Πείραμα CMS στο CERN, Science View 

Χώρος  - ΠΑΛΑΙΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
Ώρες & Ημέρες λειτουργίας: Τετάρτη - Κυριακή: 11.00 - 22.00
Η χορευτική performance παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο:
Παρασκευή – Σάββατο: 21.00 - 21.50
Κυριακή: 20.00 - 2050

www.athens-science-festival.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ