Ποια είναι η “ηγέτης των offshore" που συγκλονίζει τον πλανήτη: 140 ηγέτες, 55 χώρες, 11,5 εκ. σελίδες

Κλονίζει χώρες και ηγέτες η διαρροή μέσω των  Panama Papers 11,5 εκατομμυρίων  σελίδων με 140 ηγέτες από 55 χώρες που φέρεται να έκρυβαν offshore μέσω της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, η οποία έχει δημιουργήσει τις περισσότερες offshore σε όλο τον κόσμο.   

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρεία, είναι οι εγγραφές γιοτ και αεροσκαφών αλλά και για ορισμένους πελάτες, ο χειρισμός των οικονομικών τους. Τα αρχεία δείχνουν πελατολόγιο που περιλαμβάνει εμπόρους ναρκωτικών, μέλη της μαφίας, διεφθαρμένους πολιτικούς,  φοροφυγάδες και γενικώς αδικήματα εν αφθονία.   Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν το υπόβαθρο τους και τη γενεαλογία τους στον κόσμο του χρήματος, της εξουσίας  και της μυστικοπάθειας.  

Η Mossack Fonseca φαίνεται να ιδρύθηκε  το 1986, όταν ο Ramón Fonseca συγχώνευσε το μικρό δικηγορικό γραφείο του στον Παναμά με μια άλλη τοπική επιχείρηση με επικεφαλής τον Jürgen Mossack, γερμανικής προέλευσης. «Μαζί έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας», είπε αργότερα σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους.   Ο Jürgen Mossack είναι γιος Γερμανού, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Παναμά με την οικογένεια του, καθώς υπηρετούσε  στα Waffen-SS του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο ο πατέρας προσέφερε τις υπηρεσίες του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πληροφοριοδότης της CIA για να αναφέρει δραστηριότητες στην κομμουνιστική Κούβα. 


Ο Ramon Fonseca γεννήθηκε στον Παναμά το 1952 και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και στο London School of Economics. Ως νέος άνθρωπος, ήλπιζε, όπως είχε πει κάποια στιγμή,  να σώσει τον κόσμο, και η πρώτη λαχτάρα του ήταν να γίνει  ιερέας. Αργότερα εργάστηκε για έξι χρόνια για τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.Ο Ramón Fonseca είναι επίσης βραβευμένος  μυθιστοριογράφος ο οποίος έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια ως σύμβουλος του προέδρου του Παναμά. Έλαβε άδεια από τη θέση του το Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Βραζιλίας και της ICIJ. 


Η συγχώνευση της εταιρείας ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή στην ιστορία του Παναμά, καθώς η χώρα  αντιμετώπιζε πολιτική και οικονομική αστάθεια υπό τον δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, που είχε εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά.   Το 1987, η Mossack Fonseca έκανε την πρώτη μεγάλη κίνηση στο εξωτερικό, με την  ίδρυση υποκαταστήματος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που  πριν από μερικά χρόνια είχαν περάσει νόμο που κατέστησε εύκολο να δημιουργηθούν υπεράκτιες εταιρείες, χωρίς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών τους. Επίσης το 1994 η Mossack Fonseca έκανε άλλη μια σημαντική κίνηση βοηθώντας το μικρό έθνος της Νιούε - στο Νότιο Ειρηνικό με πληθυσμό κάτω από 2.000 – να φτιάξει  νομοθεσία για την ενσωμάτωση των υπεράκτιων εταιρειών. Για 20 χρόνια η εταιρεία απέκτησε τα δικαιώματα για την εγγραφή αυτών των εταιρειών στο νησί. Η εγγραφή γινόταν στα κινέζικα ή με κυριλλικούς χαρακτήρες, ώστε να καταστεί ελκυστικό το νησί  για τους Κινέζους και Ρώσους πελάτες.  

 

Όταν οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας το 2005, η Mossack Fonseca μετακίνησε τη δραστηριότητες της  στον Παναμά. Αργότερα «ανακάλυψε» και το νησί της Καραϊβικής Ανγκουίλα, που είδε τον αριθμό των εταιρειών που ενσωματώνονται εκεί να υπερδιπλασιάζονται  μεταξύ 2010 και 2011.   Σύμφωνα με έγγραφα η εταιρεία χειρίστηκε πάνω από 4.700 συναλλαγές και τουλάχιστον  1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήμα των πελατών της από τα μέσα του 2007 έως τα μέσα του 2015.   Στις δραστηριότητες της βρέθηκαν «μπλεγμένες» και τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η HSBC, η Société Générale, η Credit Suisse, η UBS, και η Commerzbank, που ήθελαν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αποφύγουν έρευνες και φορολογία. Η Mossack Fonseca υποστήριξε πάντως ότι οι ισχυρισμοί ότι παρείχε τις δομές για να κρυφτεί η ταυτότητα ιδιοκτητών  είναι «απόλυτα αβάσιμες και ψευδείς."  

 

Η ενασχόληση των αρχών με τη συγκεκριμένη εταιρία άρχισαν το Φεβρουάριο του 2015, όταν οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν μια σειρά επιδρομών στα γραφεία της Commerzbank και σε ιδιωτικές κατοικίες στη Φρανκφούρτη. Η Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι  οι γερμανικές αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο για νομικές ενέργειες κατά των στελεχών της Mossack Fonseca για πιθανή συνεισφορά στη φοροδιαφυγή που αφορούν τα γραφεία της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.  

Στις αρχές του 2016 επίσης στη Βραζιλία, η Mossack Fonseca έγινε ένας από τους στόχους της έρευνας δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος που ονομάστηκε "Επιχείρηση Car Wash", η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.   Οι βραζιλιάνοι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το γραφείο της Mossack Fonseca στη Βραζιλία βοήθησε μερικούς από τους εναγόμενους, με τη δημιουργία εικονικών εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων.

 

Σε συνέντευξη Τύπου, τον Ιανουάριο του 2016  ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν  ποινική δίωξη εναντίον πέντε υπαλλήλων της Mossack Fonseca για  εγκλήματα που κυμαίνονται από το ξέπλυμα χρήματος έως την καταστροφή και την απόκρυψη εγγράφων. 
Τα Panama Papers αναφέρουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι η εταιρεία αυτή είναι πιθανό να φρόντισε να «κρυφτεί» η τεράστια λεία της ληστείας το 1983 στις αποθήκες του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο, όταν οι ληστές αφαίρεσαν 7 χιλ. ράβδους χρυσού, διαμάντια και μετρητά. Εκείνη η ληστεία είχε ονομαστεί «Ληστεία του αιώνα». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ