Λεηλασίες & τσακωμοί με μαχαίρια για τρόφιμα στην Ειδομένη - Κατέστρεψαν αποθήκη του ΟΗΕ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Ειδομένη με χιλιάδες πρόσφυγες να συνεχίζουν τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες για τα κλειστά σύνορα και να προκαλούν επεισόδια βίας.

Περίπου 30 πρόσφυγες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά έχουν κλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στο ύψος της Ειδομένης βγήκαν απροειδοποίητα στο δρόμο, ενώ έχουν στήσει και μια σκηνή.

Οι πρόσφυγες λένε είναι ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν εάν δεν ανοίξουν τα σύνορα.

Ενταση στο δρόμο που απέκλεισαν

Ένταση προκλήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους, όπου οδηγός –ο οποίος, όπως δήλωσε, διαμένει στην περιοχή – προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες.

Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο και να μη πιαστούν στα χέρια.

Νωρίτερα οι πρόσφυγες απέκλεισαν και το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

Η αστυνομία είχε μετατρέψει το εν λόγω ρεύμα κυκλοφορίας σε διπλής κατεύθυνσης μετά τον αποκλεισμό του ρεύματος προς Ευζώνους. Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι πρόσφυγες, κινήθηκαν προς το άλλο ρεύμα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ωστόσο τελικά οι πρόσφυγες κατάφεραν να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Λεηλασίες στην Ειδομένη -Βγήκαν και μαχαίρια

Οι άθλιες συνθήκες και η έλλειψη φαγητού οδηγούν τους πρόσφυγες σε λεηλασίες. Χθες, Κυριακή, ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα.

Όπως κατήγγειλε γυναίκα της οποίας το σπίτι βρίσκεται δίπλα στην αποθήκη, την απείλησαν με μαχαίρι.

Σάπια τρόφιμα από ΜΚΟ

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγγελίες των προσφύγων για αλλοιωμένα τρόφιμα. Σήμερα η καταγγελία αφορούσε σε χαλασμένα σάντουιτς με λαχανικά. Διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτό χθες έξω από τα ιατρεία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Υπό διερεύνηση από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκεται και το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη χθεσινή σίτιση.


Το φαγητό μοιράστηκε από την Praksis, ενώ την ευθύνη προμήθειάς του έχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρώτη φορά διαπιστώθηκε τέτοιο πρόβλημα από την ιδιωτική εταιρία παρασκευής φαγητού στην οποία έχει ανατεθεί η προμήθεια και το θέμα θα διερευνηθεί.
Να σημειωθεί ότι αν και οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για στομαχικές διαταραχές, εντούτοις κανείς δεν προσήλθε για παροχή πρώτων βοηθειών στα ιατρεία των ΓΧΣ.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξημένη προστασία καθώς όπως έκαναν σήμερα γνωστό, πριν από μια εβδομάδα, Μαροκινός που μεταφέρθηκε σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο επιτέθηκε και ξυλοκόπησε έναν νοσηλευτή.

Στην Ειδομένη ο Τούρκος πρόξενος

Την Ειδομένη επισκέφθηκε ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.

Ο τούρκος πρόξενος περιηγήθηκε, τόσο στο οργανωμένο τμήμα του καταυλισμού των προσφύγων, όσο και στις σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, που παραμένουν κλειστές για περισσότερο από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ήρθε στην Ειδομένη για να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του από τον αστυνομικό διευθυντή Κιλκίς, Ηλία Μπόλο, σταμάτησε μπροστά από ορισμένες σκηνές, αλλά και σε μερικές παρέες μικρών παιδιών.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ