Τράπεζα της Ελλάδας: Ειδικός διαχειριστής για τα 9 δισ.ευρώ των 13 υπό εκκαθάριση τραπεζών

Ενας ειδικός εκκαθαριστής αναλαμβάνει πλέον τη διαχείριση των 13 τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιουσίας τους, ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ, αλλά και την επίτευξη υψηλότερων επιχειρησιακών στόχων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όρισε ειδικό εκκαθαριστή την εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, στην οποία μετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions ΑΕ, Qualco ΑΕ και Hoist Kredit Aktiebolag.

Η PQH θα διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η λειτουργική ενοποίηση των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων και συγχρόνως διατηρείται η νομική αυτοτέλειά τους και η έννομη θέση των πιστωτών εκάστου. Να σημειωθεί ότι από τα 9 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με την ενιαία διαχείριση το ποσό ανακτήσεων μπορεί και να τριπλασιαστεί.

Σε πρώτη φάση η PQH δεν θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια, αλλά θα εστιάσει στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της αγοράς των «κόκκινων» δανείων.

Υπενθυμίζουμε ότι υπό εκκαθάριση έχουν τεθεί τα «κακά» κομμάτια τραπεζών που «έσπασαν», και αυτές είναι οι ΑΤΕ Βank, FBB, Probank, Proton Bank, T-bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι συνεταιριστικές Αχαϊκή, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Λαμίας, Λέσβου-Λήμνου, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ