Financial Times: Ανεύθυνος ο κύριος Τσίπρας με το WikiLeaks - Δεν προδίδει συνωμοσία η συνομιλία της υποκλοπής

Με ένα ανυπόγραφο άρθρο που έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο τραπέζι», οι Financial Times επιτίθενται στον Έλληνα πρωθυπουργό! Χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ανεύθυνο και τον κατηγορούν πως βάζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος πριν από το εθνικό συμφέρον!

«Απ’ όταν ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να δεχτούν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αφού φλέρταρε το προηγούμενο καλοκαίρι με τη χρεοκοπία, οι Ευρωπαίοι δανειστές τον έβλεπαν ως υπεύθυνο εταίρο. Η διαρροή της συνομιλίας αξιωματούχων του ΔΝΤ αποδεικνύει πως έκαναν λάθος» ξεκινά το δημοσίευμα και ουσιαστικά κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό πως εκμεταλλεύτηκε τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου για να υποστηρίξει πως το Ταμείο προσπαθεί να σπρώξει την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία για να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας.


«Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια αυστηρή απάντηση τον κατηγόρησε ανοιχτά πως υπέκλεψε τη συνομιλία και τη διέρρευσε» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει πως «αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν το ΔΝΤ «εύκολο στόχο για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης», ο οποίος, σημειώνεται «είναι υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».


«Είναι πάντως αλήθεια ότι το Ταμείο θα ήταν ο αυστηρότερος κριτής της δημοσιονομικής και οικονομικής απόδοσης της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα. «Προς το παρόν οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, ένα απαραίτητο βήμα πριν οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια διάσωσης γιατί πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους του προγράμματος. Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε να συμφωνήσει στη μείωση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και την επιτήρηση του Ταμείου. Αλλά αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά επιμένουν να ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει με αυτές τις πολιτικές. Επιπλέον, η Γερμανία έχει αποκλείσει τη διαγραφή του χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει σε αυτό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Οι Financial Times εκτιμούν πως η συζήτηση που διέρρευσε μέσω του Wikileaks «δεν προδίδει καμία συνωμοσία για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα. Ο Πολ Τόμσεν έχει ήδη τονίσει στο blog του ότι τα μέτρα του προγράμματος δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχτεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν συνοδεύονταν από ελάφρυνση χρέους και πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να καθυστερούν δύσκολες αποφάσεις.


Τα ιδιωτικά σχόλιά του περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό. Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό. Οι διαπραγματεύσεις Ευρώπης – Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια στρατηγική "παράτασης και υποκρισίας" σε κάθε στάδιο, αφήνοντας άλυτα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν στην επόμενη κρίση. Το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα έπρεπε να θέλει να παραμείνει το Ταμείο. Ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Αθήνα πρέπει να το δώσουν (σ.σ. του ΔΝΤ) άλλους λόγους για να αποχωρήσουν».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ