Αποκάλυψη της Guardian: Οι πρόσφυγες στη Χίο απειλούν με αυτοκτονίες - Αντιδρούν για τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε

Η «Guardian», σε ρεπορτάζ των Helena Smith και Patrick Kingsley, υποστηρίζει πως Αφγανοί και Σύροι μετανάστες που κρατούνται σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Χίο δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που απελαθούν από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία.

 Τη Δευτέρα, υπενθυμίζει η εφημερίδα, 202 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν με τη βία από τη Μυτιλήνη και τη Χίο στις τουρκικές ακτές σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ροές των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη.

  Αλλά ο Souaob Nouri από την Καμπούλ που κρατείται σε κέντρο υψίστης ασφαλείας στη Χίο τόνισε μιλώντας στη Guardian: «Αν μας απελάσουν θα βάλουμε τέλος στη ζωή μας. Δεν θα επιστρέψουμε πίσω».   Ένας άντρας που βρισκόταν δίπλα του, αφηγούνται οι συντάκτες του άρθρου, προειδοποίησε για «τραγικές καταστάσεις» εάν οι ελληνικές αρχές επιμείνουν στην εφαρμογή πολιτικών που έχουν έχουν ήδη προκαλέσει συναγερμό μεταξύ οργανώσεων που ασχολούνται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  «Δεν είμαστε τρομοκράτες» δήλωσε ο άντρας, που συστήθηκε με το όνομα Akimi. «Είμαστε πρόσφυγες. Οι συνθήκες διαβίωσης εδώ είναι πολύ άσχημες. Δεν υπάρχει νερό. Χτυπούν έγκυες γυναίκες. Γιατί μας φέρονται έτσι; Το μόνο που θέλουμε είναι μας δώσουν άσυλο». Οι επαναπροωθήσεις, σχολιάζει η εφημερίδα, έχουν δημιουργήσει αντιπαραθέσεις. 13 από τους 66 απελαθέντες που επιστράφησαν στα τουρκικά παράλια συνοδεία ένοπλων αντρών της Frontex πιστεύεται πως είχαν εκφράσει θέληση να κάνουν αίτηση για άσυλο - γεγονός αρκετό, λένε αξιωματούχοι του ΟΗΕ, για να τους επιτρέψει να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.  

«Από τις 20 Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μέχρι την 1η Απριλίου που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, έχουμε διαπιστώσει περιορισμούς στην ικανότητα των αρχών να επεξεργαστούν τις αιτήσεις» λέει στη Guardian η Κατερίνα Κιτική, μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που δραστηριοποιείται στη Χίο και προσθέτει: «Υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη συνεννόησης».   Το δημοσίευμα φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνούς που κάνει λόγω για «εκρηκτική» κατάσταση, αλλά και ενός μαγαζάτορα του νησιού που, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ