Η ιστορία της οικογένειας του μωρού - θύμα ή μέσο των διεκδικήσεων των προσφύγων στον Πειραιά

Στη εποχή της μετάδοσης της είδησης σε πραγματικό χρόνο, όπου όσα συμβαίνουν πχ στο λιμάνι του Πειραιά στις 12 το μεσημέρι είναι ταυτόχρονα και στην οθόνη της τηλεόρασης μας, είναι ίσως αναπόφευκτο η ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά στο φακό – δικαίως ή αδίκως- να συμπυκνώνεται σε μια φωτογραφία ή στο καρέ ενός βίντεο.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η εικόνα στο λιμάνι του Πειραιά με τον οργισμένο Αφγανό που εμφανίζεται να αρπάζει ένα μωρό- εμφανίζεται ως ο πατέρας του- να το σηκώνει στον αέρα και, όπως φάνηκε στα πλάνα και στις φωτογραφίες που μεταδίδονταν με αστραπιαία ταχύτητα, να κινείται επιθετικά προς έναν λιμενικό με την πρόθεση να του «πετάξει το μωρό».

 

Λίγο νωρίτερα τον είχε προσεγγίσει ένας λιμενικός καθώς ο άνδρας ήταν έξαλλος με την απόφαση εκκένωσης του λιμανιού και είχε διαπληκτιστεί με οδηγό ΙΧ που διερχόταν από το σημείο. Η κίνησή του όμως να προτάξει το μωρό στους λιμενικούς, εξόργισε και σόκαρε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο, χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φίλους μας ή γνωστούς μας. Και φυσικά όχι άδικα.

 

«Έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα και μπορεί κάποιοι να μας βλέπουν ή και να μας αποκαλούν “βάρβαρους”. Δεν είναι έτσι. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους. Η εθνικότητα και η θρησκεία ή ακόμη και η μόρφωση δεν παίζει ρόλο. Αυτό που ήθελαν ήταν να δείξουν αυτό το μωρό και να το παρουσιάσουν ως θύμα αυτής της κατάστασης που επικρατεί εδώ. Όχι εδώ στο λιμάνι. Στην Ευρώπη»

 

Αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα, που είδε για πρώτη φορά τον κόσμο πριν μερικούς μήνες και βρίσκεται σε πλήρη άγνοια όλων όσων συμβαίνουν γύρω του, έγινε για πολλούς το θύμα και για άλλους το σύμβολο της απόγνωσης των προσφύγων που βρίσκονται σε μια ιδιότυπη κατάσταση «εγκλωβισμού» στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως βέβαια και εάν το δει κανείς βρέθηκε σε μια θέση που θα έπρεπε ποτέ να βρεθεί...

 

Η HuffPost Greece, αναζήτησε λοιπόν αυτό το μωρό και την οικογένειά του, θέλοντας να μάθει τι συνέβη αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν στις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν σε βάρος του άνδρα που το σήκωσε στον αέρα και όσων τον επικροτούσαν.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ -infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ