"Καζάνι που βράζει" η Ειδομένη: 3 παιδιά με τραύματα στο κεφάλι, 200 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 30 από τις σφαίρες καουτσούκ που έπεσαν βροχή στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ τουλάχιστον 200 πρόσφυγες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω της χρήσης χημικών. 

Τουλάχιστον επτά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέβασαν στον λογαριασμό τους στο twitter ότι περιέθαλψαν τρία παιδιά κάτω των 10 ετών με τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες, καθώς και έγκυες γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. 


To χρονικό των επεισοδίων

Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, καθώς χθες τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, μέσω του οποίου τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη και επιχείρησαν να τον ρίξουν και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, κατάφεραν να παραβιάσουν τη διπλή περίφραξη.

Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πετώντας τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν η βροχή λειτούργησε πυροσβεστικά. Μέχρι εκείνη την ώρα οι σκοπιανές δυνάμεις προσπαθούσαν να επιβάλουν ανενόχλητες την τάξη επί ελληνικού εδάφους με τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες καουτσούκ. Στη μάχη απώθησης των μεταναστών από το φράχτη ρίχτηκε κάποια στιγμή και μια αύρα νερού. 

Αποτέλεσμα των εκτεταμένων επεισοδίων ήταν τουλάχιστον 250 πρόσφυγες και μετανάστες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλοι 60 να τραυματιστούν. Η κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια σταμάτησαν, παρέμενε μέχρι νωρίς το βράδυ αποπνικτική με τους μετανάστες να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούσαν να μπουν ούτε στις σκηνές τους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ