Εκτενής συνέντευξη Σαμαρά στο Business Insider: Τα 5 μαθήματα που μας δίνει ο ελληνικός εφιάλτης

Η ελληνική κρίση είναι δημοσιονομική, νομισματική και δομική. Επιδεινώνεται από την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, τα προβλήματα στην Ε.Ε αλλά και την προσφυγική κρίση. Παρά τον υπαρκτό εφιάλτη και τις σοβαρές βραχυπρόθεσμες ανησυχίες ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Σύμφωνα με το Business Insider οι Έλληνες αντιμετώπισαν μια μοναδική και εξουθενωτική σειρά προκλήσεων - υπερβολικά ελλείμματα και υψηλό χρέος, μείωση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολιτική αναταραχή, διάλυση κοινωνικής συνοχής καθώς και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια, λόγω της άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ευρώπη. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλες αυτές οι κρίσεις έχουν συγκλίνει» δήλωσε ο κ.Σαμαράς κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο Credit Suisse 2016 Asian Investment Conference. «Όλες μαζί θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για κάθε κοινωνία».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να βγαίνει από την  «εντατική» το 2014 και είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε το πρόγραμμα διάσωσης που έχει διαπραγματευθεί η κυβέρνησή του, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές οδήγησαν σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής ένα λαϊκιστικό κόμμα, το οποίο κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων που είχαν εξαντληθεί λόγω της λιτότητας. «Αυτό οδήγησε στη διακοπή ή την ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή στην ύφεση», δήλωσε. Η Ελλάδα έχασε το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στο 60% ενώ η μεταναστευτική κρίση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ευρώπη από αυτήν την Ελληνική τραγωδία είναι τα εξής:

  • Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. «Η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα έναντι του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο Σαμαράς. «Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην ανεπάρκεια της αγοράς. Αν η Ευρώπη δεν είναι ανταγωνιστική, τότε η Ευρώπη είναι  καταδικασμένη, και ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει.» Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία.
  • Η Ευρώπη χρειάζεται βαθύτερη και ταχύτερη ενσωμάτωση.
  • Εκτός από το να προσέχει τα δικά της προβλήματα, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να κρατήσει τα μάτια της ανοιχτά προς το διεθνές περιβάλλον και το παγκόσμιο τοπίο ανταγωνιστικότητας. «Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που καταρρέει», δήλωσε ο Σαμαράς. «Οι εμπορικοί πόλεμοι και οι πόλεμοι συναλλάγματος θα οδηγήσουν τους πάντες σε μια χειρότερη κατάσταση».
  • Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην εσωτερική της σταθερότητα. Δεν μπορεί να προωθεί τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο, και στο εσωτερικό της να είναι ασταθές, δήλωσε. Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, ειδικά όταν συνδυάζεται, όπως συμβαίνει στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσουν σε ταυτόχρονη αστάθεια και στασιμότητα, προειδοποίησε ο Σαμαράς.  Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση για «ακύρωση των μέτρων, αναίρεση των μεταρρυθμίσεων, τον εκτροχιασμό της οικονομίας με ψευδείς υποσχέσεις και ψέματα».
  • Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού απαιτεί περισσότερη δημοκρατία.

Όσον αφορά τις προοπτικές της Ελλάδας ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός βραχυπρόθεσμα», δήλωσε. «Αλλά την ίδια στιγμή, είμαι αισιόδοξος όσων αφορά το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα». «Η Ελλάδα», είπε, «είναι πλούσια σε ταλέντο και φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανεκμετάλλευτων πηγών ενέργειας, των όμορφων τοπίων και του φημισμένου πολιτισμού. Η χώρα θα μπορούσε να ευημερήσει και να γίνει ισχυρή και πάλι, να γίνει «ένας φάρος ανάπτυξης, ελπίδας και σταθερότητας για τους γείτονές της», κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ