Kοινό μήνυμα Σταθάκη - Κατρούγκαλου - Τσακαλώτου: Καταθέτουμε 2 νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των Θεσμών - Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση

Κοινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς παραχώρησαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ξεκινώντας την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χρησιμοποίησε την φράση «είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση». Και οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν ότι είμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία» ωστόσο κανείς δεν κατόρθωσε να κρύψει την αγωνία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Προανήγγειλαν δε ότι θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση φορολογικό και ασφαλιστικό, πριν την συμφωνία με τους θεσμούς. 

Τσακαλώτος: Είμαστε κυρίαρχη χώρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρώντας να κρατήσει τις ισορροπίες, τόνισε μεν ότι με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για να προσθέσει: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ' αυτούς τους στόχους».

Ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια κάποια αισιοδοξία» και ότι «ως τις 22 του μηνός, άντε 25-26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε την τελική λύση». Υποστήριξε δε ότι στην Ουάσιγκτον «θα συζητήσουμε και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και το θέμα του χρέους».

Προανήγγειλε επίσης ότι η Αθήνα, αποφάσισε να επεξεργαστεί αυτή την εβδομάδα δύο νομοσχέδια τα οποία θα έρθουν Βουλή την άλλη εβδομάδα: Το ένα θα αφορά τον φόρο εισοδήματος και το άλλο το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό. Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι αμφότερα θα έρθουν στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες, όχι ως κατεπείγοντα και άρα θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα. «Είμαστε ανοικτοί βεβαίως στις όποιες παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να μπουν στη Βουλή αλλά και στη συνέχεια θα έχουμε ευκαιρίες μετά για όποιες τροποποιήσεις αν και όποτε χρειαστούν».

Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και πως ο ίδιος δεν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή που θα έχει μικρότερο αφορολόγητο από εκείνο που θα έχει καταλήξει στο σχέδιο νόμου.

Κατρόυγκαλος: Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές συντάξεων

Αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η συμφωνία είναι «στην ευχέρεια της δημοκρατικά νομιμοποιημένης, από τον ελληνικό λαό, εξουσίας». Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε επίσης «εντελώς ανακριβείς» τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για περικοπές κύριων συντάξεων.

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. 

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε ερώτηση για το ποσοστό συνταξιούχων που θα θιγούν, ο υπ. Εργασίας απάντησε: «Αν είχα σκοπό να πως αριθμούς θα τους έλεγα. Λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων πρόκειται να θιγούν. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Δεν προκείται να θιγεί αριθμός πάνω από το 10%».

Σταθάκης: Εγώ δεν θα καταθέσω ν/σ για τα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε χαμογελώντας: «Εγώ θα είμαι πολύ πιο σύντομος, δεν θα καταθέσω ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια την άλλη εβδομάδα». Υποστήριξε ωστόσο ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω λεπτομέρειες».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ