Στίβεν Χόκινγκ, Ζούκερμπεργκ & Μίλνερ στέλνουν ρομπότ - νάνο- σκάφος στο Άλφα Κενταύρου‏

Μια απίστευτη πρωτοβουλία για την αποσστολή στο απώτερο διάστημαμιας ανθρώπινης κατασκευής ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης, ο φυσικός και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζουκερμπεργκ και ο ρώσος επιχειρηματίας Γιούρι Μιλνερ, μια μέρα μετά την συμπλήρωση 55 χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα. 

Η επιχείρηση ονομάζεται «Breakthrough Starshot» και αφορά στην αποστολή ενός μικρού ρομπότ στο Άλφα Κενταύρου, τον λαμπρότερο αστέρας στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο. Ο Άλφα Κενταύρου είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον δικό μας Ήλιο, απέχοντας από αυτόν 4,37 έτη φωτός, ή 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. 

Με αστρικές ταχύτητες στο διάστημα

Το ρομπότ θα είναι ένα «νάνο- διαστημόπλοιο» το οποίο θα ζυγίζει μόλις ένα γραμμάριο. Πρόκειται να φτάσει στον προορισμό του σε 20 χρόνια, σε αντίθεση με τα έως τώρα διαστημόπλοια που θα ήθελαν 30.000  χρόνια γι'΄αυτό το ταξίδι.

Το νάνο-σκάφος θα ωθείται στο διάστημα με μια δέσμη ακτίνων λέιζερ, οι οποίες θα συγκροτούν μια πανίσχυρη ακτίνα. Ετσι το διαστημόπλοιο θα καταφέρει να φτάσει σε ταχύτητα το ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός. 

«Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το επόμενο άλμα στο σύμπαν. Είμαστε άνθρωποι. Η φύση μας είναι να πετάμε!» δήλωσε ενθουσιασμένος ο Στίβεν Χόκινγκ.

Η κοινή πρωτοβουλία έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ