Άγριες συμπλοκές στην Ειδομένη: Οι Σκοπιανοί ρίχνουν δακρυγόνα στους πρόσφυγες μπροστά στα ΜΑΤ

Ακόμα πιο εξοργιστικό από τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, είναι το σκηνικό που έχει στηθεί στον φράχτη που έχουν στήσει οι σκοπιανοί. 

 

Σήμερα εμφανίστηκαν δίπλα στον φράχτη δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά λειτουργούν ως απλοί παρατηρητές και απλά ενημερώνουν τους πρόσφυγες να μην πλησιάσουν τον φράχτη γιατί δεν θα τους αφήσουν οι σκοπιανοί να περάσουν.

Την ίδια ώρα, οι σκοπιανοί ρίχνουν ανενόχλητοι εκατοντάδες δακρυγόνα στο ελληνικό έδαφος!

Το χρονικό της επίθεσης

Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 12.30 όταν μια ομάδα Αφγανών και Μαροκινών μεταναστών κινήθηκε προς τον φράχτη των Σκοπίων. Τα άτομα αυτά άρχισαν να κουνάνε τα σύρματα και οι Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Κάπου εκεί ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει. Κάποιοι άρχισαν να πετούν πέτρες και πάνω στη γενικότερη ένταση, ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα επεισόδια συνεχίζονται με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να αυξάνονται στην περιοχή. Στα πλάνα ένας φαίνεται να κρατάει όπλο ρίψης πλαστικών σφαιρών, πάνω στο θωρακισμένο όχημα που βρίσκεται...

Όπως βλέπουμε στο επόμενο βίντεο, μετά τα πρώτα λεπτά της έντασης, δυο διμοιρίες ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας παρατάχθηκαν δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων.

Νωρίτερα είχε συλληφθεί μία γυναίκα από τη Γερμανία.  Σύμφωνα με την αστυνομία, η Γερμανίδα συνελήφθη γιατί κατείχε σπρέι πιπεριού. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα μπλόκα και οι έλεγχοι της αστυνομίας στη γέφυρα του Αξιού, στην κατεύθυνση προς την Ειδομένη. Πριν από λίγη ώρα κατέφθασε στο χώρο και ειδικό κλιμάκιο που διενεργεί ελέγχους σε μικροπωλητές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών
Θα συνεχιστεί ο έλεγχος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων στην Ειδομένη, τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή τις χθεσινές προσαγωγές, πρόσθεσε ότι ο έλεγχος είναι χρήσιμος για τον κόσμο που δραστηριοποιείται στην αλληλεγγύη αλλά και για την αποφυγή περιστατικών, όπως τα επεισόδια της Κυριακής. Υπογράμμισε πως από την Ειδομένη μετακινούνται 500 ατόμα την ημέρα, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές.

Σχετικά με την αποχώρηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά τόνισε ότι «θα ολοκληρωθεί με ορίζοντα την αρχή της τουριστικής περιόδου του Πάσχα», έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Εκτίμησε πως όσο φτιάχονται οι υποδομές στον Σκαραμαγκά τόσο θα αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά. Ο Σκαραμαγκάς λειτουργεί ως "κράχτης" είπε ο κ. Κυρίτσης, καθώς εκ των πραγμάτων οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ