Αποκλ. Κόρα Καρβούνη: Η χαρισματική πολυβραβευμένη ηθοποιός μιλά για τον σκληρό ρόλο της στα "Παράσιτα"

Η Κόρα Καρβούνη μιλά στο eirinika.gr για το έργο σταθμός «Παράσιτα» και τον ρόλο της Πινκ.

Είχαμε στο παρελθόν τη χαρά να φιλοξενήσουμε πολλές φορές την πολυβραβευμένη Ελληνίδα ηθοποιό Κόρα Καρβούνη. Αφορμή για τη νέα μας συνάντηση στάθηκε ξανά η παράσταση «Παράσιτα», στην οποία πρωταγωνιστεί  μαζί με την Ιωάννα Κολλιοπούλου.

 

Η συγκλονιστική παράσταση της Βίβιεν Φράντσμαν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της την επόμενη εβδομάδα, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Εκεί, ερμηνεύοντας έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους, σε ένα σκληρό αλλά και με χιούμορ έργο, η Κόρα Καρβούνη κατάφερε σίγουρα αυτά τα δύο χρόνια να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά.

Η βραβευμένη ηθοποιός μιλά στo eirinika.gr για όλα όσα σημαίνει για αυτή ο ρόλος της Πινκ και τη σχέση του κοινού με το έργο.

Πες μας δύο λόγια, αρχικά, για το έργο. Τον λόγο που γράφτηκε αλλά και τον δικό σας ρόλο.

Το έργο γράφτηκε από μια θεατρική ομάδα με αποφυλακισμένες γυναίκες και εμπεριέχει αληθινά γεγονότα από την ζωή τους. Ο ρόλος μου είναι η Πινκ. Μια κοπέλα τοξικομανής με ψύχωση που είναι απαγκιστρωμένη κι εξαρτημένη από την μικρότερη αδελφή της.

Πώς αποφάσισες να επιλέξεις να είσαι σε αυτήν την παράσταση; Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως την κάνει να ξεχωρίζει; 

Συνεργάζομαι χρόνια με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και εμπιστεύομαι απόλυτα τις επιλογές του. Μου άρεσε αρχικά σαν έργο. Μετά την ολοκλήρωση των προβών αντιλήφθηκα πως πρόκειται για μια παράσταση βαθιά έντιμη, με πολύ χιούμορ, που αποτυπώνει την ζωή σε όλη της την αλήθεια και όλη της την σκληρότητα.

Πόσο δύσκολο ήταν να μπεις στον ψυχισμό του σκοτεινού κόσμου των «Παράσιτων»; Υπήρχαν άτομα που σας βοήθησαν για να μπορέσετε να βρείτε τις κατάλληλές οπτικές;

Η δουλειά μας είναι να μιμηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δύσκολες καταστάσεις και σκοτεινούς ανθρώπους, χωρίς κατ΄ ανάγκη να υπάρξει προσωπική ταύτιση. Συγκεκριμένα, για τα «Παράσιτα» είχαμε την βοήθεια ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ, της Μάρθας Φωστέρη και του Βαγγέλη Κυργέτσου, οι οποίοι μας εξήγησαν κάθε λεπτομέρεια της ζωής ενός τοξικομανούς.

Τι είναι τελικά πιο σημαντικό; Να ξεφύγεις από έναν σκληρό κόσμο όπως αυτός των δύο αδελφών ή να παραμείνεις για να συμπαρασταθείς και να παλέψεις πλάι σε αυτούς που αγαπάς; 

Η φυγή για μένα δεν είναι ποτέ κάτι το ηρωικό. Αντίθετα είναι μια εύκολη λύση αποφυγής της πραγματικότητας και θεωρώ πως «κοτεύει» κανείς φεύγοντας. Το να παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή είναι άξιο θαυμασμού.

Πόσο βαθιά μπορεί να φτάσει η αδελφική αγάπη;

Μπορεί να φτάσει βαθιά μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και του σεβασμού αλλιώς μπορεί να γίνει καταστροφική αν στηρίζεται μόνο στην ανάγκη και την εξάρτηση.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Ποιο είναι το συναίσθημα που βλέπετε να επικρατεί στους θεατές μετά το τέλος της παράστασης; Υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες το έργο από τους άνδρες θεατές;

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την παράσταση. Υπάρχει μια τεράστια συγκέντρωση κι ησυχία κατά την διάρκεια και στο τέλος πολλές φορές έχει τύχει να μην θέλουν να χειροκροτήσουν για να μην διακόψουν αυτό που έχουν ζήσει. Οι άντρες γελάνε πιο πολύ γιατί το έργο έχει αντρικό χιούμορ. Οι γυναίκες είμαστε λιγότερο κυνικές.

Πόσο κοντά στην πραγματικότητα του 2016 βρίσκονται οι καταστάσεις που περιγράφονται στα «Παράσιτα»;  

Έρχονται πολύ συχνά πρώην χρήστες κι έχουμε ανοιχτή συζήτηση μαζί τους μετά την παράσταση, οι οποίοι μας λένε πως η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη.

Ποιο πιστεύεις πως είναι το μήνυμα που έχει να δώσει, τελικά, ένα τέτοιο έργο στον σημερινό μας κόσμο;

Μιλάει ουσιαστικά για τον ορισμό της αγάπης. Αν τελικά αγαπάς τον άλλον για αυτό που είναι και τον αφήνεις ελεύθερο η αν τον αποζητάς από προσωπική σου έλλειψη που την ονομάζεις αγάπη. Δεν είναι ένα έργο για τα ναρκωτικά άλλα για τις σχέσεις και τις εξαρτήσεις όλων των ειδών.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Επιμέλεια κίνησης: Έλενα Αντωνίου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Video: Παντελής Μάκκας. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρήστου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Πληροφορίες: «Παράσιτα» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή), Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Αθήνα.

Τελευταίες Παραστάσεις: Δευτέρα (18/4) - Τρίτη (19/4): 21:15

Διαβάστε παλαιότερες συνεντεύξεις της Κ. Καρβούνη στο Eirinika.gr:

Kόρα Καρβούνη : "Ηθοποιός γίνεται κάποιος που θέλει να αγαπηθεί" - Η εκπληκτική ηθοποιός πάλι στην πρώτη γραμμή με ένα ρόλο - σταθμό‏!

Κόρα Καρβούνη: «Παίζω θέατρο για να βοηθήσω έστω έναν άνθρωπο στην ζωή του»

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ