Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

"Πάσχα στ''Ανώγεια": Συναρπαστικό ντοκιμαντέρ - 5 εκκλησίες ερίζουν για την μεγαλύτερη φωτιά‏

Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο "Το Πάσχα στ' Ανώγεια", έχει δημιουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων,  σε σκηνοθεσία Αριστοτέλη Δασκαλάκη.

Στην ταινία, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτη του 2015, αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ένα σπάνιο έθιμο, που συνδέεται με το Άγιο Πάσχα και αναβιώνει κάθε χρόνο στ' Ανώγεια, το έθιμο της καύσης του Αρφανού.

Πρόκειται για ένα έθιμο, η προετοιμασία του οποίου εκτυλίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με κορύφωση το Μεγάλο Σάββατο, τη στιγμή που συντελείται η Ανάσταση του Κυρίου.

Το συγκεκριμένο έθιμο χάνεται στα βάθη της ιστορίας του χριστιανισμού, όταν μεγάλες φωτιές χρησιμοποιούνταν - ελλείψει άλλων πρόσφορων μέσων μετάδοσης μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις - ως μέσο για τη μετάδοση του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου.

Άλλωστε η ετυμολογία της λέξης «Αρφανός» (πρόθεμα αρ - και - φανός (φαίνω, φαίνομαι) φέρεται να παραπέμπει στη φωτιά που φαίνεται από μακριά.

Το σπάνιο αυτό έθιμο του Αρφανού αναβιώνει απαρέγκλιτα κάθε χρόνο κατά τις ημέρες του Πάσχα στ' Ανώγεια, με τις 5 ενορίες του χωριού να ερίζουν για την πιο μεγάλη φωτιά.

Τα νεότερα μέλη κάθε ενορίας, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία των μεγαλύτερων και εμπειρότερων, επιδίδονται με ζήλο, καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη συλλογή των αρφανόξυλων (εύλεκτων φυτών όπως οι ασπαλάθοι, τα αχινοπόδια, οι σπάρτοι), με την ελπίδα, τη στιγμή της Ανάστασης, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, η δική τους φωτιά να είναι η μεγαλύτερη.

Είναι δε τέτοια η επιμέλεια και ο ζήλος των παιδιών, που δε διστάζουν να φυλάνε σκοπιές, τις λεγόμενες «ξομονές», στο χώρο που φυλάσσονται τα αρφανόξυλα, για την αποφυγή τυχόν κλοπής από μέλη των «αντίπαλων» ενοριών με την ώρα να περνά, με κουβέντες και τσιμπούσια!

Το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό! Τη στιγμή που ψάλλετε το «Χριστός Ανέστη» 5 φωτιές, ανάβουν ταυτόχρονα στις 5 ενορίες του χωριού προσδίδοντας μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια στην ήδη μεγαλειώδη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου!

Η μεγαλύτερη φωτιά κερδίζει! Και το έπαθλο δεν είναι άλλο από το γόητρο...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ