Ιστορική απόφαση των δικαστών στην Ιταλία: Όταν κλέβεις φαγητό & είσαι άπορος που πεινάς δεν είναι έγκλημα

Η κλοπή φαγητού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή ανέχειας δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα, αποφάνθηκε τη Δευτέρα ο ιταλικός Άρειος Πάγος.   

Η ασυνήθιστη αυτή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της γειτονικής χώρας «σφράγισε» την εκδίκαση μιας υπόθεσης σύμφωνα με την οποία ένας άστεγος κατηγορούνταν για την κλοπή δύο κομματιών τυριού και ενός πακέτου με λουκάνικα Φρανκφούρτης (σ.σ. συνολικής αξίας €4) από σουπέρμαρκετ της Γένοβα Ιταλία, το 2011.  

Ο 36χρονος Roman Ostriakov, ουκρανικής καταγωγής, εντοπίστηκε επ' αυτοφώρω από έναν πελάτη του σουπερμάρκετ, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως το προσωπικό της επιχείρησης.   Ο Ostriakov συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε σε δίκη. Πρωτόδικα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, ενώ του επιδικάστηκε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ - ποσό που φυσικά ήταν αδύνατον να πληρώσει.  

Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση, αλλά η πρωτόδικη ποινή δεν ανατράπηκε. Σε τρίτο και οριστικό βαθμό, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση και ακύρωσε την ποινή.  

Ανακοινώνοντας την απόφαση του τη Δευτέρα, το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο απεφάνθη πως η κλοπή μικροποσότητας φαγητού σε συνθήκες ανέχειας ή απελπισίας «δεν συνιστά έγκλημα».   «Η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου και οι συνθήκες κατά τις οποίες έκλεψε τα εμπορεύματα καταδεικνύουν ότι πήρε μόνο όση ποσότητα φαγητού χρειαζόταν για να καλύψει τις άμεσες και απαραίτητες διατροφικές του ανάγκες» αναφέρει το δικαστήριο στη γραπτή του ετυμηγορία.  

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντας την ως «νίκη της ευσπλαχνίας» σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και η άνοδος της ανεργίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στα όρια της φτώχειας.   «Η απόφαση του δικαστηρίου υπενθυμίζει σε όλους μας ότι σε μία πολιτισμένη χώρα κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από την πείνα», αναφέρει στην πρώτη της σελίδα.  

Η έτερη ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τόνισε ωστόσο πόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός πως το ιταλικό δικαστικό σύστημα χρειάστηκε πέντε χρόνια για να αποφασίσει πάνω σε ένα αδίκημα που αφορούσε την κλοπή αγαθών αξίαν 4 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ