Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Οι 400 Έλληνες με 223 offshore στα «Panama Papers»

Αχανής γεωγραφικά και πολυπληθής πέρα από κάθε φαντασία ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων, ο σκοτεινός κόσμος των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών που περιστρέφεται γύρω από τον Παναμά και το δικηγορικό γραφείο «Mossack Fonseca» έμελλε να επιστρέψει χθες στο φως της δημοσιότητας λαμβάνοντας νέες  διαστάσεις.

Συνεχίζοντας (ή μάλλον εμβαθύνοντας) στον δρόμο των αποκαλύψεων που ξεκίνησε με τα «Panama Papers», η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων με... αποδείξεις και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους.

 

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέρχονται από την απύθμενη δεξαμενή των «Panama Papers», βρίσκονται πλέον «φάτσα κάρτα» στο Διαδίκτυο (συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση offshoreleaks.icij.org), χωρισμένα σε κατηγορίες και προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί μάλιστα να καταδυθεί στον σκοτεινό κόσμο των «offshore» προχωρώντας σε σχετικές online αναζητήσεις με βάση λέξεις-κλειδιά (με κριτήρια όπως για παράδειγμα η επωνυμία της εταιρείας, η χώρα από την οποία αυτή «προέρχεται», ο φορολογικός παράδεισος στον οποίο αυτή βρήκε καταφύγιο κ.ά.).


Στην εν λόγω βάση δεδομένων μπορεί κανείς μάλιστα να βρει πλέον και πολλές... ελληνικές πτυχές. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγοντας τη λέξη «Greece» στην πτυσσόμενη μπάρα αναζήτησης με τις χώρες στον ιστότοπο offshoreleaks.icij.org εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη στοιχεία για: 223 υπεράκτιες εταιρείες (offshore entities) με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών (officers), 77 μεσάζοντες-intermediaries (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.

 

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι ωστόσο τα αποτέλεσμα της αναζήτησης εάν επιλέξει κανείς τη λέξη «Cyprus», καθώς υπό τη σκέπη της Κύπρου εμφανίζονται... 6.374 υπεράκτιες εταιρείες, 3.678 δικαιούχοι-στελέχη εταιρειών, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, οι περισσότερες σε Λευκωσία και Λεμεσό.


Διευκρίνιση
Η ίδια η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)
φροντίζει πάντως να υπογραμμίσει ότι όσοι τυχαίνει να φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους μπορεί να μην είναι η πιο ηθική επιλογή, ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπως οι σημερινοί, αλλά είναι νόμιμη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ο όγκος των δεδομένων είναι πάντως τεράστιος, καθώς υπάρχουν στοιχεία για συνολικά σχεδόν 320.000 υπεράκτιες οντότητες με απολήξεις και διασυνδέσεις σε περισσότερες από συνολικά 200 χώρες. Ως εκ τούτου δεν είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίζουν ήδη από χθες βράδυ πολλοί ανά την υφήλιο, ότι δηλαδή θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να βγουν στο φως όλες οι πραγματικές αποκαλύψεις μέσα από την εν λόγω λίστα με τα δεδομένα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ