"Ζει ο Μπέν στην Κω & τον λένε Ανδρέα;" Τι είπαν οι 10+2 Έλληνες ερευνητές στην συνέντευξη τύπου;

Δύο Έλληνες ερευνητές της βρετανικής Αστυνομίας πρωταγωνιστούν στις έρευνες που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των βρετανικών Αρχών στην Κω για την υπόθεση του Μπεν Νίνταμ, ο οποίος εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 από το νησί σε ηλικία 21 μηνών προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τους αστυνομικούς του Νοτίου Γιόρκσάιρ Θανάση Φούρλη και τον Πάνο Δέδε, οι οποίοι εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα μαζί με ακόμα 9 Βρετανούς ντεντέκτιβ αναζητώντας ανάμεσα στους κατοίκους της Κω την πληροφορία που θα τους οδηγήσει στην εξιχνίαση της μυστηριώδους εξαφάνισης. Οι δυο τους κατάφεραν να περάσουν τα δύσκολα τεστ αντοχής και εξειδικευμένων γνώσεων και να ενταχθούν στη φημισμένη βρετανική Αστυνομία.

 

Κοινό τους πιστεύω είναι ότι παρότι έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που χάθηκε ο μικρός Μπεν, ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει κλείσει και πως μπορεί το μυστικό που θα «ξεκλειδώσει» τις έρευνες να βρίσκεται κάπου καλά κρυμμένο στο νησί.

Το ίδιο πιστεύει και η μητέρα του Μπεν, Κέρυ Νίνταμ, η οποία δεν έπαψε ούτε για μία ημέρα να αναζητά το παιδί της και να πιστεύει ότι τελικά μπορεί να βρεθεί η λύση του μυστηρίου. «Είμαι σίγουρη ότι κάποιος γνωρίζει στην Ελλάδα τι πραγματικά έχει συμβεί. Μακάρι να έρθει η στιγμή να ενωθούμε ξανά σαν οικογένεια», δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στο BBC.

 

Στο πλευρό της βρίσκεται η Αστυνομία του νοτίου Γιορκσάιρ και οι δύο Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι έχουν πάντα πάνω τους τη φωτογραφία που έχουν φτιάξει εξειδικευμένοι σκιτσογράφοι και απεικονίζει το πώς θα ήταν σήμερα το πρόσωπο του 26χρονου Μπεν.

 

Ο Θανάσης Φούρλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στη βρετανική Αστυνομία και τον τελευταίο ένα χρόνο έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στη συγκεκριμένη υπόθεση. «Οι Βρετανοί δεν σταμάτησαν ποτέ τα τελευταία 25 χρόνια να ερευνούν την εξαφάνιση. Ο Μπεν χάθηκε στην Κω και στον τόπο αυτό πιστεύουμε ότι βρίσκεται η λύση του μυστηρίου.

 

Αναζητούμε ανθρώπους που εκείνη την εποχή μένανε στο νησί και μπορεί να γνωρίζουν κάτι. Πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος ή κάποια που θα έχει πληροφορίες να μας δώσει. Τους εγγυόμαστε την εχεμύθεια και τη μυστικότητα που απαιτείται για να μη διστάσουν να έρθουν σε εμάς. Το 2012 οι Βρετανοί είχαν πάρει δείγματα εδάφους για να τα εξετάσουν στα εργαστήρια. Αυτή τη φορά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Επικεντρώνουμε τις έρευνες στη συλλογή πληροφοριών. Δεν ξέρω αν ο Μπεν ζει αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το αποκλείσω», λέει στον «ΕΤ» ο Θανάσης Φουρλής.

Ο δεύτερος Έλληνας ερευνητής είναι ο Πάνος Δέδες, ο οποίος κατάγεται από τον Πειραιά, υπηρετεί τα τελευταία 20 χρόνια στη βρετανική Αστυνομία και έχει λόγω και του ελληνικού ενδιαφέροντος του θέματος ασχοληθεί επισταμένως με την πολύκροτη εξαφάνιση.

 

Όπως και ο κ. Φούρλης, έχει διαγράψει εξαιρετική καριέρα στη βρετανική Αστυνομία και κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή του στο κλιμάκιο που θα βρίσκεται για δύο εβδομάδες στην Κω. Επικεφαλής της αγγλικής ομάδας και προϊστάμενος των δύο Ελλήνων είναι ο υπαστυνόμος ντετέκτιβ Jon Cousins, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα και στις έρευνες που είχαν γίνει το 2012.

 

Ένα από τα σενάρια που θέλει να εξετάσει ο επικεφαλής είναι το κατά πόσο μπορεί ο Μπεν να βρίσκεται ανάμεσα στους νεαρούς κατοίκους που μεγάλωσαν στο νησί, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα.Ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν είναι το κατά πόσο μπορεί ο Μπεν να βρίσκεται ανάμεσα στους νεαρούς κατοίκους που μεγάλωσαν στο νησί, χωρίς να γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα. 

«Εάν βρούμε τον Μπεν ζωντανό, η απόφαση για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα είναι θέμα του Μπεν. Εμείς θα είμαστε εκεί για να διευθετήσουμε οτιδήποτε αποφασίσει. Θα έχει τον πλήρη έλεγχο. Δεν θα επηρεάσει την ελληνική του ιθαγένεια και δεν θα χρειαστεί να αλλάξει κάτι εάν δεν το θελήσει.

 

Έχουμε δείγμα DNA του Μπεν και θα μας είναι πολύ εύκολο να κάνουμε μια εξέταση για να διαπιστώσουμε εάν είναι αυτός. Δεν θα υπάρξει καμία πίεση. Εμείς θέλουμε απλά να μάθουμε τι συνέβη. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος που έχει αμφιβολίες για το ποιος είναι, ίσως νοιώθει νευρικός για το τι μπορεί να συμβεί στον ίδιο και την οικογένειά του. Η ερώτηση που θα ήθελα να απευθύνω στον κόσμο είναι:

Θα μπορούσες να είσαι ο Μπέν; Όταν ήσουν παιδί, είχες ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια; Αμφιβάλεις για το ποιοι είναι οι γονείς σου ή ίσως έχεις διαφορετική εμφάνιση από αυτούς; Υπάρχουν φωτογραφίες από τα παιδικά σου χρόνια;», δήλωσε χθες ο κ. Cousins.

 

Μεταξύ των πληροφοριών που εξετάζονται είναι αυτή που ήθελε ζεύγος τουριστών από τη Σουηδία που έμενε σε ξενοδοχείο του νησιού την περίοδο της εξαφάνισης να αναζητούσε παιδί για υιοθεσία. Στο μικροσκόπιο, επίσης, έχει μπει ξανά ανώνυμο τηλεφώνημα που είχαν δεχθεί στο παρελθόν οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το οποίο «ο Μπεν ζει, έχει το όνομα Ανδρέας και τον φροντίζει στην Ελλάδα κάποιος Νίκος…».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ