Aλ. Τσίπρας στο ΣΕΤΕ: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων.
 

Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας , παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας.

Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας. Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας.
Περίπου 10 δισ. ευρώ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία πριν το τέλος του 2016

 

Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θα εφαρμοστεί από το 2018 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανταποκρινόμενος έτσι σε σχετικό αίτημα των ξενοδόχων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι μέχρι τέλος του έτους πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία, πράγμα που όπως είπε, θα ανατρέψει προβλέψεις και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους.

Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 2.7%, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τώρα, είναι ώρα η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.
"Ταφόπλακα" της τουριστικής επιχειρηματικότητας η πρόταση για το τέλος διανυκτέρευσης

 

Τις ανησυχίες του για τις αντοχές του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα της 24ης γενικής τακτικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Όπως είπε, "παρά τη σκληρή δουλειά και την πολύ θετική χρονιά του 2015, παραμένει προβληματισμένος με το τεράστιο φορτίο που έχει φορτωθεί ο ελληνικός τουρισμός για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας".

Υπό την πίεση της αξιολόγησης η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης, να αυξήσει το κόστος στη διαμονή, την εστίαση, τα αλκοολούχα, τα εισιτήρια των μουσείων, αυξάνοντας έτσι το καλάθι του τουρίστα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, σημειώνει απώλειες 10% λόγω των φόρων του τρίτου μνημονίου.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΤΕ, δια στόματος κ. Ανδρεάδη, κάνει λόγο για "ταφόπλακα" της τουριστικής επιχειρηματικότητας με αφορμή την πρόταση για το τέλος διανυκτέρευσης, που όπως τονίστηκε, εμφανίστηκε από το "πουθενά" και αν εφαρμοστεί θα αφορά ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα 1 εκατομμυρίων δωματίων σε 50 χιλιάδες καταλύματα, ενώ η επιβολή τέτοιου φόρου θα οδηγήσει σε μαζικές δηλώσεις υποβάθμισης.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ για μια ακόμη φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, με το κράτος να χάνει πάνω από 270 εκατ. ευρώ, σε διαφυγόντες φόρους. Ο σύνδεσμος ζητά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διότι όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί η κυβέρνηση οδηγείται στην επιβολή επιπρόσθετων μέτρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ