Με το μπλε, το χρώμα της ελληνικής ψυχής η Βάσω Τρίγκα ταξιδεύει την τέχνη της και στο Παρίσι - Εγκαίνια το Σάββατο 21/5

Η γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι εγκαινιάζει το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα με τίτλο «Invités par le bleu» (καλεσμένοι του μπλε).

Πόσα μπορεί να πει το χρώμα; Πόσες αποχρώσεις χρωματικές και συναισθηματικές μπορεί να μεταφέρει μέσα από ένα έργο κάποιων εκατοστών ακουμπισμένο σε μια αίθουσα, σε μια γκαλερί, σε μια γωνιά αγαπημένη;

Ευαίσθητο χρώμα το μπλε. Χρώμα του ορίζοντα, της θάλασσας και του ουρανού. Χρώμα μιας ελληνικής ψυχής που θέλει να ταξιδέψει. Για να συναντήσει κι άλλα χρώματα και να εμπλουτιστεί και πάλι η ίδια, και να γίνει έτσι όλο και πιο πλούσια… όλο και πιο πλούσια.

«Όλα τα μικρά ελληνικά που αγάπησε κάποτε το βλέμμα της ζωγράφου διασώζοντάς τα από τη λήθη, στέκουν για πάντοτε εδώ, ανασύρονται από την παιδική και τη νεανική ηλικία της μνήμης, προφυλάσσονται ακέραια από τον ταραγμένο αφρό των ημερών και εναποτίθενται στους καμβάδες της με τρυφερή φροντίδα και στιλπνή, ανεξίτηλη σφριγηλότητα» θα σημειώσει μεταξύ άλλων η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού η οποία πολύ πετυχημένα θα ονομάσει «μεσογειακή ώρα» την ατομική αυτή έκθεση της Βάσως Τρίγκα στο Παρίσι της οποίας το έργο γνωρίζει ήδη ιδιαίτερη επιτυχία και θετική αναγνώριση ανάμεσα σε συλλέκτες, φιλότεχνους και το ευρύ κοινό, τόσο στην Αθήνα, στις Σπέτσες και στο Λουξεμβούργο όσο και πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Γεννημένη στην Ελλάδα, η  σύγχρονη ζωγράφος Βάσω Τρίγκα, σπούδασε Νομικά και Ζωγραφική στην Αθήνα. Από το 1996 εκθέτει τη δουλειά της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο και σε άλλες χώρες.

Με την ένατη ατομική της έκθεση «Invités par le bleu» στη γκαλερί του Δεσμού στο Παρίσι, όπου ένας πραγματικός πολιτιστικός σύνδεσμός μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται εδώ και περισσότερα από τριάντα τρία χρόνια, η Βάσω Τρίγκα μας φέρνει το δικό της μπλε μέσα από πλούσιες, με ακλόνητη ευαισθησία αισιόδοξες εικόνες.

Τόσα τα μπλε όσα και τα άλλα χρώματα, τόσα τα μπλε όσα και οι στιγμές μας, οι μνήμες μας, τα όνειρα και οι ελπίδες μας εντός κι εκτός των οποιοδήποτε συνόρων…

Ιστοσελίδα καλλιτέχνιδος: www.vassotriga.com/

 

Γκαλερί ΔΕΣΜΟΣ

Διεύθυνση: 14, rue Vandamme, 75014 Paris

Τηλ: +33 (0)1.43.20.84.04

www.desmos-grece.com

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 18:30

Διάρκεια έκθεσης : 21 έως 29 Μαΐου 2016

Ωράρια λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά 15:00 – 19:00

Η μεσογειακή ώρα της Βάσως Τρίγκα

Il reste un bel été

Qui ne craint pas l’automne,

En Méditeranée

Georges Moustaki

 

Μελετώντας εδώ και αρκετά χρόνια το ζωγραφικό έργο της Βάσως Τρίγκα, ακολουθώντας τις εκλεκτικές περιπλανήσεις της από την παράφορη Αθήνα και τις ιστορικές Σπέτσες ως το γαλήνιο Λουξεμβούργο και -τώρα- το ανοιξιάτικο Παρίσι όπου σε πείσμα των γεγονότων εξακολουθεί να απλώνει το υφάδι της η αλάνθαστη ομορφιά της καθημερινότητας, καταγράφω μια εικαστική διαδρομή σε αέναη εξέλιξη, συγκρατώ μια φωτεινή και αυτοτελή γλώσσα, η ζωοποιός δυναμική και η εναργής, έμφυτη χάρη της οποίας δεν σταματά να με εκπλήσσει.

 

Όλα τα μικρά ελληνικά που αγάπησε κάποτε το βλέμμα της ζωγράφου διασώζοντάς τα από τη λήθη, στέκουν για πάντοτε εδώ, ανασύρονται από την παιδική και τη νεανική ηλικία της μνήμης, προφυλάσσονται ακέραια από τον ταραγμένο αφρό των ημερών και εναποτίθενται στους καμβάδες της με τρυφερή φροντίδα και στιλπνή, ανεξίτηλη σφριγηλότητα.

 

Με ορμητικές γραμμές και τολμηρές εκρήξεις χρωμάτων που δουλεύονται άλλοτε με οργανική και ατίθαση πάστα και άλλοτε με προσεκτική, απαλή διαφάνεια, πάντοτε με αυθόρμητη ζωηρή γραφή και εύπλαστους λυρικούς όγκους, η Βάσω Τρίγκα οδηγεί και πάλι τα στερεότυπα των εικονοποιητικών συμβόλων που επικαλείται πέρα από τα ίδια τα όριά τους, χαρίζοντάς τους τη δροσιά μιας νέας δυνατότητας, συνδέοντάς τα με διαδοχικές πηγαίες ερμηνείες.

 

Ο εγγενής αυθορμητισμός και η απεριόριστη σχεδιαστική δεινότητα της ζωγράφου που εγκαλεί ταυτόχρονα σε μια ελεύθερη κατάδυση του νου έμπλεη ονειροπόλησης αλλά και σε επιθυμία μετάβασης και ερμηνείας, μοιάζει εδώ να αφορά εξίσου και τον θεατή: η διηνεκής κατάλυση των εύπλαστων ορίων, προτείνει αναρίθμητες δυνατότητες περιήγησης τόσο στην ίδια την εικόνα όσο και στα ορατά της σύμβολα, επιβεβαιώνοντας και επαναπροσδιορίζοντας με ευφράδεια την ίδια την ουσία της ζωγραφικής πράξης.

 

Δουλεύοντας διαδοχικά με πινέλα και σπάτουλες και ποικίλα χρωστικά μέσα (ακρυλικό, κάρβουνο, σχέδιο, κολλάζ με σινική, ακουαρέλες και μελάνι), βουτώντας στο χρώμα με άγρια χαρά και υιοθετώντας μια διακριτή προσωπική εξπρεσιονιστική ρυθμολογία, η Βάσω Τρίγκα ανασύρει στην επιφάνεια έναν ευφρόσυνο χορό οικείων της γενέθλιων τοπόσημων και αντικειμένων συλλεγμένων από τις περιπλανήσεις της στον κόσμο, δουλεμένων ξανά από την αρχή με ποιητική λυρικότητα.

 

Το συμπύκνωμα του μεσογειακού τοπίου που ορίζεται από τις μυριάδες διαβαθμίσεις και τονικότητες της μαγικής μπλε ώρας που παραπέμπει διακριτικά άλλοτε στον Chagall και άλλοτε στον Matisse, συναντά εδώ τις θερμές ώχρες της ελληνικής καλοκαιρινής ραστώνης, τις πολύχρωμες «προσόψεις θαυμάτων» των ελληνικών περιπτέρων που προσφέρουν φρέσκιες ειδήσεις, αγγελιόσημα και πλάκες σοκολάτας, τις μυθικές θάλασσες ενός λευκού νησιού ή τους υδάτινους πίδακες μιας κρήνης σε πάρκο, τους μυστικούς περίκλειστους κήπους ενός αρχαίου ερειπιώνα ή ενός ξεχασμένου παλαιού εξοχικού, τους ουράνιους ροδώνες των μαγιάτικων δειλινών και τα κεραυνοβόλα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, τα αθέατα ερωτευμένα ζευγάρια και τους ψίθυρους στα παγκάκια τα μεσάνυχτα.

 

Οι αφαιρετικές οργανικές φόρμες και οι φωτεινοί αφηγηματικού πλοχμοί των καμβάδων της Βάσως Τρίγκα, δουλεμένοι με την ένταση και την επιθυμία της αφής, οργανώνουν μια νέα ενότητα που διέπεται από το αλάνθαστο αισθητήριο ένστικτο της ταλαντούχας αυτής εικονοποιού με το βλέμμα που πλέει στο φως, με την καρδιά που ακουμπά στην ελληνική ρίζα της, με την ψυχή που δεν θα σταματήσει ποτέ να ταξιδεύει και να ονειρεύεται τη Μεσόγειο.

 

Ίρις Κρητικού, Μάιος 2016

Δείτε  εδώ το σχετικό μας θέμα - Αποκλειστικό: Top Woman η Βάσω Τρίγκα- Από δικηγόρος έγινε ζωγράφος & μαγεύει με χρώματα βυθού και φύσης

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ