Ραβανί καρότο: Η Ντίνα Νικολάου "πειράζει" με το έμπειρο χέρι της μια κλασσική συνταγή

Ένα ραβανί απίθανα νόστιμο και γλυκό, με τον πουρέ καρότου να δίνει υπέροχο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση. Με άλλα λόγια, το κέικ καρότου αλά ελληνικά! 
 

Υλικά:
*Για 6 - 8 μερίδες
3 μεγάλα και γλυκά καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
ελάχιστο λιωμένο βούτυρο, για το ταψί
*Για το σιρόπι
4½ φλιτζάνια (900 ml) νερό
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
*Για το πασπάλισμα
αποξηραμένη τριμμένη καρύδα (προαιρετικά)

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση:
Βάζω να βράσει κάμποσο νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει ρίχνω τα καρότα. Τα βράζω για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα λιώνω στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Την αφήνω να κρυώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνω  ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ., αλείφοντας και τα τοιχώματα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτω το σιμιγδάλι και την κανέλα και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω καλά με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Αδειάζω το μείγμα αυτό μέσα στο μπολ με το αλεύρι και χτυπάω με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτω τον πουρέ καρότου και την κανέλα και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα.
Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνω το ραβανί για 40 λεπτά.
Για το σιρόπι: Στο μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη και τις φέτες του λεμονιού και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά και βράζω για 10 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό.
Βγάζω το ραβανί από το φούρνο, το αφήνω για 3 - 4 λεπτά και το περιχύνω με το σιρόπι. Το αφήνω να κρυώσει και σερβίρω, πασπαλίζοντας, αν θέλω, κάθε μερίδα με την τριμμένη καρύδα.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ