Eurogroup σήμερα: Βρυξέλλες: Κλίμα αισιοδοξίας για «πράσινο φως» στην εκταμίευση δόσης 10 - 11 δισ.

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται η δόση που θα εγκρίνει το Εurogroup, μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το κλίμα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα του χρέους θα πάει ανοικτό απευθείας στους υπουργούς, δηλαδή χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Aισιοδοξία, ωστόσο, δημιουργούν δηλώσεις όπως αυτή του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, που κινείται στη λογική ότι η ελληνική κυβέρνηση με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων.


«Αισθάνομαι από όλους τους βασικούς δρώντες, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μια κοινή θέληση να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Δεν θα είναι μια εύκολη συνεδρίαση (του Εurogroup), ποτέ δεν είναι εύκολες αυτές οι συνεδριάσεις, αλλά είμαι σχετικά αισιόδοξος και νιώθω τη βούληση όλων να καταλήξουμε σε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συμφωνία».

Ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «βήμα-κλειδί» και «ξεκάθαρη θέληση της Ελλάδας να παραμείνει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο», την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. «Ανυπομονώ να μην υφίσταται πια το ελληνικό ζήτημα και η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα όπως όλες οι άλλες και το (σημερινό) Eurogroup είναι ένα βήμα προς το λιμάνι» κατέληξε.

Η Κομισιόν
Στην ίδια κατεύθυνση και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ υπενθύμισε τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την προηγούμενη βδομάδα στη γαλλική «Le Monde», στην οποία αναφέρει ότι μείωση του χρέους θα ήταν μια αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες.


«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια συνολική απόφαση» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης που έχει άμεση πρόσβαση στις συζητήσεις, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Αναφορικά με τη δόση, η Κομισιόν, η οποία έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, υπέβαλε χθες στο EWG τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης, όπου προτείνει την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το παραπάνω ποσό που πρότεινε η Επιτροπή, 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου.
Ωστόσο, το τελικό ποσό αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για το ποσό θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει μετά την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αλλά και το «πράσινο φως» των κοινοβουλίων της Ευρωζώνης, που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή διευκολύνει τη συζήτηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα επικυρωθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών.
Συνεπώς, η συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα θα επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους, όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Εurogroup. Χθες στο ΕWG συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια σε καλό κλίμα, ώστε να προετοιμαστεί και να διευκολυνθεί η σημερινή συζήτηση.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι για να δεσμευθεί σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση Πολ Τόμσεν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε έναν οδικό χάρτη υπό μορφή δήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.


Με άλλα λόγια το ΔΝΤ
ζητεί εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος και όχι μετά το 2018, που ήταν η αρχική πρόθεση των Ευρωπαίων, όπως είχε διατυπωθεί στο τελευταίο Eurogroup (9 Μαΐου). Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάστηκε χθες το ΕWG είναι η επαναγορά δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μέσω του χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» των περίπου 20 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, με τις περισσότερες αντιδράσεις να προέρχονται από τη Γερμανία.

Εναλλακτικά σενάρια
Στο «τραπέζι» βρέθηκαν επίσης διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος χρόνου.
Πάντως, από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε σαφέστατα ότι η προσέγγιση με το ΔΝΤ θα αναζητηθεί σήμερα μέσω των επιμηκύνσεων των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των διμερών δανείων (52,9 δισ. ευρώ), αλλά και  του δεύτερου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (130,9 δισ. ευρώ).

Όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να πάνε πιο πέρα από την 5ετή επιμήκυνση που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ