Δεύτερη ημέρα της εκκένωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης -Πού μεταφέρουν τους πρόσφυγες

Συνεχίζεται από το πρωί και για δεύτερη μέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη.

Η κυβέρνηση αποφάσισε η κάλυψη για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη να μην γίνει από όλους τους δημοσιογράφους, αλλά να επιτρέψει την επί τόπου κάλυψη μόνο στα δημόσια δίκτυα της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ), προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης σχεδιάζεται να εκκενωθεί η περιοχή του καταυλισμού δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που προέρχονται από τις χώρες του Μαγκρέμπ, οι οποίοι έχουν στήσει τις σκηνές τους κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου.


Κατά την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

 

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τα αντίσκηνα που βρίσκονται στην άκρη του καταυλισμού, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επέβλεπε τη διαδικασία από αέρος. Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Υπήρξε επίσης μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

 

Από τη Δευτέρα βρίσκονται στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς αποφυγή των εντάσεων. Στους αστυνομικούς έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ