ΕΛΣΤΑΤ "μαχαιριά": Στο 1,4% η ύφεση στο α' τρίμηνο - Χειρότερα η αναθεώρηση και για το δ' τρίμηνο

Πτώση 1,4% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω την αρχική εκτίμησή της (μείωση ΑΕΠ κατά 1,3%). Επίσης, αναθεώρησε σε - 0,5% τη μείωση σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2015, από -0,4% κατά την πρώτη εκτίμησή της.
 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Μαρτίου για το ισοζύγιο), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, προκύπτουν επίσης τα εξής:
- Σε ετήσια βάση (σύγκριση α΄ τριμήνου 2016 προς α΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%.

Μείωση 11,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%). Μείωση 12,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%).

- Σε τριμηνιαία σύγκριση (α΄ τρίμηνο 2016 προς δ΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,5%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %. Μείωση 3,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%). Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%).

Σημειώνεται ότι, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 1,3% το α΄ τρίμηνο 2016 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2015, έναντι της μείωσης 1,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ