Παγκόσμιος θρήνος για το νεκρό βρέφος που ανασύρθηκε από τα νερά της Μεσογείου - Ξυπνάει μνήμες μικρού Αϊλάν

Η φωτογραφία αυτή φαινομενικά δείχνει ένα μωρό να κοιμάται στην αγκαλιά του σωτήρα του. Όμως, δεν κοιμάται. Είναι νεκρό. 

 

 

 

 

Η φωτογραφία αυτή δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από μια ανθρωπιστική οργάνωση. Τραβήχτηκε στις 27 Μαϊου και στόχος της είναι να πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν ασφαλές πέρασμα στους πρόσφυγες. Εκείνη την ημέρα εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Και η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορη, λέει μεγάλα λόγια και αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Αφήνει μικρά παιδιά να τα καταπίνει η θάλασσα.

Το μωράκι είναι λίγων μηνών και ανασύρθηκε από τα νερά της Μεσογείου την περασμένη Παρασκευή όταν ανατράπηκε η ξύλινη βάρκα στην οποία ήταν στοιβαγμένο μαζί με άλλους απεγνωσμένους ανθρώπους. Σαρανταπέντε άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και μεταφέρθηκαν στο ιταλικό λιμάνι του Ρέτζο Καλάμπρια. 135 σώθηκαν.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, δρα ανάμεσα στην Λιβύη και την Ιταλία και εκεί τραβήχτηκε αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία με τον διασώστη σε απόγνωση να κρατάει σα να νανουρίζει το νεκρό μωρό στα χέρια του.

Ο διασώστης λέγεται Μάρτιν και είπε ότι ο ίδιος είδε το μωρό να επιπλέει νεκρό σαν μια άψυχη κούκλα. Σε ένα email γράφει:

«Έπιασα το χέρι του μωρού και το τράβηξα από την θάλασσα με προσοχή. Το πήρα αγκαλιά σα να ήταν ζωντανό. Είχε τα χεράκια του στραμμένα προς τον ουρανό και ο ήλιος έπεφτε πάνω στα γλυκά αλλά χωρίς ζωή μέσα τους ματάκια του».

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα πρόσθεσε: «Άρχισα να τραγουδάω για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να κάνω κάτι για να ξεπεράσω αυτή την σπαραξικάρδια στιγμή. Εξι ώρες πριν αυτό το μωρό ήταν ζωντανό».

Η φωτογραφία αυτή θύμισε σε όλους τον Αϊλάν, με το άψυχο κορμάκι του να κείτεται στις τουρκικές ακτές. Αυτή η σκηνή προσωποποίησε πάνω από 8.000 ανθρώπους που έχου  χαθεί στη Μεσόγειο από το 2014 έως σήμερα.

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το μωράκι το οποίο παραδόθηκε μετά από λίγο στο Ιταλικό Ναυτικό. Κανείς δεν έμαθε αν ήταν αγοράκι ή κοριτσάκι ή αν οι γονείς του τα κατάφεραν...

Η ανθρωπιστική οργάνωση αποφάσισε ομόφωνα να δώσει στην δημοσιοτητα αυτή την φωτογραφία. Μπας και ξυπνήσει κανείς και καταλάβει το κακό και τον θάνατο που σκορπίζεται καθημερινά στην Μεσόγειο εξαιτίας της αναλγησίας της Ευρώπης.

«Αν δεν θέλουμε να ξαναδούμε τέτοιες φωτογραφίες πρέπει να σταματήσουμε να προκαλούμε την ύπαρξή τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που συνόδευε την φωτογραφία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ