‘’Ψυχολόγος του Χάρβαρντ μετά από 15ετή έρευνα: ‘’Οι άνθρωποι μας κρίνουν βάση 2 χαρακτηριστικών όταν μας πρωτοσυναντούν’’

H καθηγήτρια του Harvard Business School,  Amy Cuddy έχει μελετήσει για πάνω από 15 χρόνια την πρώτη εντύπωση που μας αφήνει ένας άνθρωπος. 
 

Οι άνθρωποι σε ‘’ζυγίζουν’’ σε μερικά δευτερόλεπτα, αλλά τι ακριβώς εκτιμούν;

Η καθηγήτρια έκανε τις μελέτες αυτές σε συνεργασία με τους συναδέλφους της ψυχολόγους Susan Fiske και Peter Glick.
Τα αποτελέσματα; Έχουν ανακαλύψει μοτίβα σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις.

Στο νέο της βιβλίο, «Παρουσία», η Cuddy ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι απαντάνε γρήγορα σε δύο ερωτήσεις την πρώτη φορά που θα σας συναντήσουν:

  • Μπορώ να εμπιστευθώ αυτόν τον άνθρωπο;
  • Μπορώ να σεβαστώ αυτόν τον άνθρωπο;

Οι ψυχολόγοι αναφέρονται σε αυτές ως αξιοπιστία και  επάρκεια αντίστοιχα. Ιδανικά θα θέλαμε να θεωρούμαστε πως τις έχουμε και τις δυο.  Πως είμαστε δηλαδή αξιόπιστοι και είμαστε επαρκής για να εμπνεύσουμε σεβασμό. 

Η Cuddy ισχυρίζεται όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο, πιστεύουν ότι ο σεβασμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Εξάλλου όλοι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι έξυπνοι και αρκετά ταλαντούχοι για να χειριστούν μια επιχείρηση. 


Αλλά στην πραγματικότητα η αξιοπιστία και όχι ο επαρκής σεβασμός, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το πώς οι άνθρωποι σε βλέπουν και σε αξιολογούν. 
"Από μια εξελικτική οπτική είναι ζωτικής σημασίας, για την επιβίωσή μας, να γνωρίζουμε εάν ένα πρόσωπο αξίζει την εμπιστοσύνη μας’’ λέει η  ψυχολόγος. 

Είναι βέβαια λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι για τους ανθρώπους των σπηλαίων ήταν πιο σημαντικό να καταλάβουν από το αν κάποιος συνάνθρωπός επρόκειτο να τους σκοτώσει και να κλέψει όλα τα υπάρχοντά τους μέχρι αν είναι ικανός για να δημιουργηθεί μια καλή φωτιά για να ζεσταθούν και να φάνε.
Ενώ η  επάρκεια σεβασμού εκτιμάται ιδιαίτερα, η Cuddy αναφέρει ότι αξιολογείται μόνο μετά τη σύσταση της εμπιστοσύνης. Και εστιάζοντας πάρα πολύ στην επίδειξη της δύναμή,  σας μπορεί να αποτύχει. 

"Αν κάποιος που προσπαθείτε να επηρεάσετε  δεν σας εμπιστεύεται, δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά: Στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσετε ακόμη και υποψίες, ότι προσπαθείτε να τον  χειραγωγήσετε," λέει η Cuddy. 

"Ένα ‘’ζεστό’’, αξιόπιστο πρόσωπο το οποίο είναι επίσης ισχυρό και δυνατό εγείρει  θαυμασμό, αλλά μόνο αφού έχει θεμελιωθεί η εμπιστοσύνη. Η  δύναμή θα πρέπει να είναι  δώρο και όχι απειλή."

Πηγή: independent.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ