Πράσινες δράσεις για όλη την οικογένεια! To WWF Ελλάς υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Εθνικό Κήπο!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται την Κυριακή 5 Ιουνίου. Εσύ πώς θα τη γιορτάσεις;

Αν δεν έχεις κανονίσει ακόμα, το WWF Ελλάς πρόκειται να την υποδεχτεί μαζί με μία σειρά εκδηλώσεων που ετοίμασε μαζί με άλλους φορείς: το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, το British Council, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη ομάδα Street Workout Athens, τη yoga sto alsos, το Circus Dayz, το Playroom, την ethelon, τη MONUMENTA και την ομάδα Πυγολαμπίδες. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, τον Εθνικό Κήπο, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10.00 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15.00, ενώ συμπεριλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους ούτε τους μικρούς ούτε τους μεγάλους. Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες έχει προγραμματιστεί γιόγκα στο πάρκο (στις 10.00), μία ξενάγηση για τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται γύρω από τον Κήπο (στις 10.30), έναν αγώνα δρόμου μέσα στο πάρκο (στις 11.00), καθώς και μία ωριαία ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο, από τον προϊστάμενό του, Πάρη Γεωργακόπουλο (στις 11.00).

Αρκετές είναι και οι δράσεις που απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια. Με τη δράση «Πράσινοι ντετέκτιβ», το WWF θα επιχειρήσει να εξοικειώσει τους μικρούς φίλους (3-12 ετών) με τα θαύματα της φύσης. Το Playroom θα ξυπνήσει την καλλιτεχνική φύση των παιδιών σας (2-12 ετών) μέσα από το πρόγραμμα «Ζωγραφίζουμε το πάρκο των ονείρων μας!», ενώ η παιδική βιβλιοθήκη στον Εθνικό Κήπο θα ανοίξει για να υποδεχτεί παιδιά 2-6 ετών με παραμύθια για το πράσινο και τις περιπέτειες μικρών ηρώων. Ακόμη, η ομάδα Πυγολαμπίδες θα συστήσει τα αγάλματα του Κήπου στους μικρούς φίλους άνω των 4 ετών.

Όλα αυτά θα γίνουν υπό τους ήχους ενός μοναδικού soundtrack. Στις 12.00 η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την καθοδήγηση της Μάτας Κατσούλη θα γεμίσει τον χώρο με ξεχωριστές μελωδίες, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει στις 13.00 το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το οποίο με τον δικό του -φυσικό- τρόπο, θα μας οδηγήσει σ’ ένα μαγικό μουσικό ταξίδι με όχημα πολυαγαπημένες μελωδίες. Τέλος, στις 14.00 το μικρόφωνο θα περάσει στα Σκληρά Καρύδια για μία ωριαία συναυλία.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή εξηγεί τους σκοπούς πίσω από τις δράσεις της Κυριακής: «Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να είναι η αρχή της επανασύνδεσής μας με τους χώρους πρασίνου. Να νοιαστούμε περισσότερο, να περνάμε περισσότερο χρόνο εκεί, να τους φροντίζουμε καλύτερα και να διεκδικήσουμε τη βελτίωσή τους. Το πράσινο στις πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτόν τον λόγο εξάλλου δημιουργήσαμε την εφαρμογή WWF GreenSpaces, με την οποία οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους». 

Από τις 10 το πρωί, έως τις 3 το μεσημέρι, ο δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το WWF Ελλάς και θέτει υπό την Αιγίδα του την εκδήλωση που διοργανώνει, μαζί με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Ποδηλ-Αττική Κοινότητα, το British Council, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ομάδα Street Workout Athens, τη yoga sto alsos, το Circus Dayz, το Playroom, την ethelon, την MONUMENTA και την ομάδα Πυγολαμπίδες.

Το πράσινο στολίδι της πόλης, ο Εθνικός μας Κήπος, θα φιλοξενήσει παιδιά και ενήλικες για δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα: Εξερεύνηση και ξενάγηση στον Κήπο, τρέξιμο, ανάγνωση παραμυθιών, μουσικές εκπλήξεις, ακροβατικά, yoga, ομαδικά παιχνίδια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης σημειώνει ότι «ο δήμος της Αθήνας, έχει δώσει τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, όπως η «Ανθεκτική Αθήνα» (100 Resilient Cities), το σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (C40), το σχέδιο για την αντιμετώπιση καυσώνων, η απογραφή εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ενίσχυση του πρασίνου σε πλατείες, λόφους και άλση, οι νέες δενδροφυτεύσεις, η κατασκευή πράσινων δωμάτων σε σχολεία και η μεταφύτευση, στην πόλη, αιωνόβιων ελαιόδεντρων»

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας του WWF Ελλάς για το πράσινο των πόλεών μας, «Το πράσινο στα χέρια μας». Βασικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, η οποία αποσκοπεί να μας φέρει πιο κοντά στους πνεύμονες πρασίνου της πόλης στην οποία ζούμε. Στο πλαίσιο της καμπάνιας το WWF απηύθυνε και κάλεσμα σε δημοτικές αρχές, σχολεία και ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα να αναλάβουν «πράσινες δράσεις» στις 5 Ιουνίου, ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να αποτελέσει μια μέρα γιορτής για το πράσινο σε όλη τη χώρα. Εκτός από την Αθήνα, εορταστικές δράσεις στο πράσινο θα αναλάβουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Λάρισας, Σερρών, Τρικάλων, Κέρκυρας, Τρίπολης, Βέροιας και Θερμαϊκού. Οι δράσεις των Δήμων και των ομάδων πολιτών βρίσκονται αναρτημένες στον πανελλαδικό χάρτη εκδηλώσεων για το πράσινο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα greenspaces.gr. Μεγάλος δωρητής του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε το WWF GreenSpaces, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ