Ο Σπύρος Σούλης μας δείχνει πως μπορούμε να αλλάξουμε τη διακόσμηση της βεράντας μας με 30 ευρώ

Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τη διακόσμηση ενός χώρου οικονομικά το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ελέγξουμε ποια από τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα μας αρέσουν και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά.

 

 

Αλλάζοντάς τα λίγο, ώστε να μας δώσουν μια ιδέα ανανέωσης του χώρου. Αν πάλι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα και βάζουμε ταβάνι στο budget μας τα 30 ευρώ εδώ θα βρείτε τις πιο οικονομικές ιδέες! 

Που καθόμαστε:

Από τις πιο οικονομικές λύσεις για καθίσματα στη βεράντα είναι τα γνωστά σε όλους μας πουφ. Τα πουφ προσφέρουν άνεση με οικονομία για την τσέπη μας καθώς αν δε θέλουμε να τα αγοράσουμε έτοιμα μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας επιβαρυνόμενοι μόνο το κόστος ραψίματος αν δεν το έχουμε και τόσο με τις κλωστές και τις ραπτομηχανές. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρετάλια από τέντες που εύκολα μπορούμε να προμηθευτούμε από τεντοβιομηχανίες με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος. Διαφορετικά από το εμπόριο μπορείτε να αγοράσετε οικονομικά καραβόπανο με το μέτρο, όπου και πάλι μπορείτε να αναζητήσετε κομμάτια που τα πουλούν οικονομικότερα λόγω μη ανανέωσης του εμπορεύματος.  Όσο για τη γέμισή τους μπορούμε να αγοράσουμε beans (από φελιζόλ ή διογκωμένη πολυστερίνη) εναλλακτικά μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς μία απόλυτα οικονομική και άκρως οικολογική γέμιση με ρετάλια από υφάσματα παλιών μας ρούχων.

Μία ακόμη οικονομική λύση για καθίσματα είναι και η «εκμετάλλευση» των παλετών. Τις παλέτες μπορούμε να τις βρούμε εύκολα σε καταστήματα με ξυλεία όπου πωλούνται καινούριες ή μεταχειρισμένες ακόμη και στο 1/3 της αρχικής τιμής πώλησής τους. Ακόμη μπορούμε να τις βρούμε και σε μάντρες οικοδομικών υλικών, αποθήκες και πολυκαταστήματα. Ωστόσο, αν σταθείτε τυχεροί μπορεί και να βρείτε ακόμη και στο δρόμο χωρίς όμως αυτό να εγγυάται και την κατάστασή τους. Με λίγο βερνίκι κατάλληλο για ξύλο μπορούμε να τις χρωματίσουμε, να τις ενώσουμε και να φτιάξουμε ακόμη και έναν ολόκληρο καναπέ. Λίγες μαξιλάρες επάνω για μεγαλύτερη άνεση και το σαλονάκι για το καθιστικό της βεράντας είναι έτοιμο.

Tip: Με ξυλόβιδες και μικρά κομμάτια από λαμαρίνα ή γωνιές (τα υλικά μπορούμε να τα βρούμε στα μεγάλα πολυκαταστήματα στα υλικά κατασκευών καθώς και σε αρκετά  χρωματοπωλεία) μπορούμε να κάνουμε τις ενώσεις των κομματιών για να είναι το νέο μας έπιπλο πιο ασφαλές.

Παίξτε με τα υφάσματα: Μία ακόμη οικονομική λύση για την ανανέωση της βεράντας είναι και το παιχνίδι με τα υφάσματα είτε πρόκειται για τα υφάσματα των επίπλων είτε για αυτά που θα μας «ντύσουν» το πάτωμα. Για παράδειγμα, μερικές μαξιλάρες και ένα ριχτάρι για τα έπιπλα στις ίδιες χρωματικές αποχρώσεις αλλά με διαφορετικά μοτίβο θα δώσουν ισορροπία στο αποτέλεσμα και μία εικονική πληρότητα χωρίς υπερβολές. Μην ξεχνάτε ότι ένα καλοκαιρινό χαλί θα δώσει την πολυτέλεια που θέλετε στη βεράντα σας.

Κουρτίνες εκτός σπιτιού: Οι κουρτίνες στη βεράντα από αραχνοΰφαντα υφάσματα (όπως η γάζα) θα μας δώσουν τον αέρα του νησιού που όλοι αναζητάμε τις καλοκαιρινές βραδιές. Τοποθετήστε μία ράγα κουρτίνας κατά μήκος μπροστά από τον οδηγό της τέντας σας και κρεμάστε την κουρτίνα όπως θα κάνατε και στο σαλόνι σας. Σε περίπτωση που θέλουμε να προστατευτούμε και από τα έντομα μπορούμε να τις τοποθετήσουμε τόσο στο άνω όσο και στο κάτω άκρο του μπαλκονιού με σωλήνες ως οδηγούς.

Όχι άλλο πλακάκι: Όσο για το έδαφος, δώστε του χρώμα με ανθεκτικά καλοκαιρινά χαλιά κατασκευασμένα από ψάθα ή ίνες αλέκιαστες. Τα χαλιά με γεωμετρικά σχέδια είναι μεγάλη τάση φέτος τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Εάν θέλετε να βάλετε διακοσμητικά μαξιλάρια με γεωμετρικά σχήματα αρκεστείτε σε κάποιο σχέδιο ή χρώμα παραπλήσιο με του χαλιού σας για να μην είναι υπερβολικό το αποτέλεσμα.

Φυτά: Οι κήποι της Βαβυλώνας σίγουρα δεν μπορούν να βρίσκονται στις βεράντες μας. Μπορούμε όμως να ακολουθήσουμε οικονομικά την πιο in τάση της μόδας και την κάθετη φύτευση ανεβάζοντας τα φυτά έναν όροφο επάνω. Απλώς παίρνουμε καφασωτά για αναρριχώμενα φυτά, τα στερεώνουμε σε μία κάθετη επιφάνεια (ιδανικά με βίδες σε ένα τοίχο) και κρεμάμε επάνω γλάστρες χρησιμοποιώντας μεταλλικές βάσεις που έχουν γαντζάκια από πίσω για στήριξη σε κάγκελα. Δώστε έμφαση όχι μόνο στα χρώματα αλλά και στα είδη των φυτών που θα τοποθετήσετε, γιατί ωραίο είναι το πράσινο των φύλλων αλλά λίγο επιπλέον χρώμα θα δώσει αμέσως μια αισιόδοξη νότα στο χώρο.

Ένα καφάσι, λίγο χρώμα και δύο γλαστράκια μπορούν να φτιάξουν μια μικρή γωνίτσα ενώ έξυπνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπεζάκι. 

Εναλλακτικά υλικά για τη βεράντα και τα φυτά μας θα μπορούσαν να είναι και οι τσιμεντόλιθοι μέσα στους οποίους μπορούμε να φυτέψουμε εύκολα τα φυτά μας. Οι τσιμεντόλιθοι μπορούν εύκολα να βαφτούν ακόμη και με σπρέι (που βρίσκουμε σε χρωματοπωλεία) αλλά το σημαντικότερο είναι πως μπορούμε να κάνουμε κυβιστικές συνθέσεις και να δώσουμε ένα τελείως διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

.

Από το βυθό με αγάπη: Μια καλοκαιρινή νότα μπορεί εύκολα να προστεθεί συμπυκνωμένη μέσα σε μικρές η μεγάλες γυάλες. Μαζέψτε μερικά βότσαλα, κοχύλια και λίγη άμμο σε έναν από τους περιπάτους σας στη θάλασσα και φυλάξτε τα μέσα σε γυάλες. Διαφορετικά τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα πάνω στο κεντρικό τραπέζι της βεράντας ή ακόμη και στο έδαφος και «φωτίστε τα»  υπό το φως των κεριών.

.

 

Ζωγραφίστε: Αν δεν προβλέπετε ανεπτυγμένη βλάστηση για τη βεράντα σας απλώς ζωγραφίστε την. Κάντε το περίγραμμα ενός δέντρου και των κλαριών του και στη συνέχεια γεμίστε το με χρώμα. Μην περιοριστείτε όμως μόνο στη ζωγραφική! Εμπλουτίστε το «έργο» σας με διακοσμητικά που μπορείτε οικονομικά να βρείτε στην αγορά όπως φωλίτσες πουλιών ή ακόμη και μικρά γλαστράκια τα οποία θα στερεώσετε πάνω στην επιφάνεια που σχεδιάσετε τη «φύση».

Φως: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη βεράντα είναι ο φωτισμός. Η επιλογή χάρτινων φωτιστικών με ενσωματωμένους συλλέκτες ηλιακής ενέργειας θα σας εξασφαλίσουν φως για τις βραδινές ώρες και θα κάνουν οικονομία στην τσέπη σας (θα τα βρείτε σε μεγάλα πολυκαταστήματα οικιακού εξοπλισμού).

Ένα ακόμη τρόπος να γεμίσετε φως και ρομαντισμό τη βεράντα σας είναι να χρησιμοποιήσετε κεριά σε διάφορες επιφάνειες της βεράντας είτε χρησιμοποιώντας βαζάκια από μαρμελάδα που θα τα έχετε γεμίσει με πετρούλες και κοχύλια ή ακόμη φαναράκια σε διάφορα μεγέθη.

Tip Χρησιμοποιήστε διάφορα μεγέθη φαναριών μαζί και δημιουργείστε μικρές συλλογές για να έχετε περισσότερο φως.

Πηγή: spirossoulis.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ