Very Good news: Το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», το νέο landmark της πόλης σε 9 βήματα!

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε σε βάθος το σημαντικότερο νέο τοπόσημο της πόλης, να περπατήσουμε στις εγκαταστάσεις του και να μυηθούμε στα μυστικά του. 

Από την Πέμπτη 23 Ιουνίου έως την Κυριακή 26 Ιουνίου το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς, μέχρι τις 4 το ξημέρωμα, με ελεύθερη είσοδο, με μια φαντασμαγορική βεντάλια εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους και τίτλο «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο». Πάρτε μια πρώτη γεύση από τα best of. 

Ξεναγήσεις σε Όπερα και Βιβλιοθήκη


Ένα Εθνικό Λυρικό Θέατρο και μια Εθνική Βιβλιοθήκη με εντελώς σύγχρονες προδιαγραφές,
σε τέλειες κτιριακές εγκαταστάσεις πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να στεγάσουν και να διαδώσουν τους πολιτισμικούς μας θησαυρούς. Οι σύγχρονες τεχνολογικές ευκολίες αλλά και απαιτήσεις ικανοποιούνται απόλυτα στα δύο εκπληκτικά κτίρια του ΚΠΙΣΝ που φέρουν την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα επισκεφθεί και να τα γνωρίσει με σαραντάλεπτες ξεναγήσεις σε ομάδες των 20 ατόμων από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα του σαββατοκύριακου 25-26 Ιουνίου.  

Μουσικές μεταμορφώσεις


Η μουσική είναι ο κεντρικός άξονας σ’ αυτό το τετραήμερο.
Περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα, όπως το post world duo Xylouris White, ή events, όπως η πολυπρόσωπη και πολύμορφη εκδήλωση Jazz & Colors, δίνουν ένα σύγχρονο, διεθνικό τόνο. Επίσης, δημιουργικά «μεταποιημένος» Μπαχ από τον Κινέζο συνθέτη Tan Dun και μουσική του Γιάννη Χρήστου από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ^ το εμβληματικό μινιμαλιστικό έργο «In C» του Τέρι Ράιλι και η εκρηκτική oriental electronica του Ομάρ Σουλεϊμάν. Το πολυεθνικό Secret Trio με τον γνωστό μας Ara Dinkjian και το jazz γκρουπ Two Rivers Ensemble του Αμερικανοϊρακινού τρομπετίστα Amir ElSaffar. Αυτές είναι όψεις μιας ιδιαίτερης πολυμορφίας και πολυφωνίας που χαρακτηρίζει τη μουσική στο «Metamorphosis».

Χορεύοντας «αλλιώς»

Η δημιουργία χορευτικών πειραματισμών με διάφορες κοινωνικές ομάδες αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και δράσης της αμερικάνικης ομάδας χορού David Dorfman, η οποία συναντιέται στο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» με αθλητές του κλασικού αθλητισμού και των Special Olympics (23/6, 8.30 μ.μ. στον Μεσογειακό Κήπο ), άτομα με κινητικές δυσκολίες, σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (25/6, 12 μεσημ., στο Λαβύρινθο ), τις βραβευμένες ομάδες χορού του δρόμου Funky Habits και Waveomatics (24/6, 8.30 μ.μ., στους Πίδακες Νερού ), αλλά και με την Αποστολία Παπαδαμάκη και 7 Έλληνες χορευτές της ομάδας Quasi Stellar (26/6, 7 μ.μ., στο Φάρο ). Άλλο ένα performative highlight είναι το φαντασμαγορικό Circus of Illusions με κορυφαίους καλλιτέχνες του τσίρκου αλλά και τον Λάμπρο Φισφή (24/6, 12 μεσάν., 25/6 10.30 π.μ., στο Λαβύρινθο ) 

Μια ζωντανή γιορτή του αθλητισμού

Σε ένα τόσο όμορφο πάρκο ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε παρά να έχει την τιμητική του. Ξεχωριστό γεγονός η σιμουλτανέ σκακιστική αναμέτρηση ανάμεσα στον Garry Kasparov και δεκαπέντε σκακιστές και σκακίστριες 10-12 ετών στο χώρο του Λαβύρινθου 23/6 (7-10 μ.μ. ). Σε εορταστική ατμόσφαιρα θα διεξαχθεί το SNF RUN, ένας νυχτερινός αγώνας δρόμου για όλη την οικογένεια σε μια συμβολική διαδρομή 6 χιλιομέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο ως το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» (23/6, 8-10 μ.μ. ). Παράλληλα, διεξάγεται και Παραολυμπιακός αγώνας δρόμου 1 χιλιομέτρου. Τέλος, έμπειροι ιστιοπλόοι κάθε ηλικίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου θα πλημμυρίσουν το κανάλι του Πάρκου καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ημέρου, ενώ θα υπάρχει και σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

 

Street workshops


Ιδιαίτερα εργαστήρια για ενήλικες στήνονται κατά τη διάρκεια του τετραημέρου.
Το Found Sound Nation (FSN ), μια κολεκτίβα μουσικών και καλλιτεχνών που αξιοποιούν τη δύναμη των ήχων και της μουσικής, ώστε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση κοινοτήτων, ενορχηστρώνει και υλοποιεί το πρότζεκτ Street Studio City (SSC ), ένα υπαίθριο στούντιο ηχογράφησης στο Φάρο στις 23 και 25/6 (6 μ.μ. ). Οι αυτοσχέδιες συναυλίες τους καταγράφονται, και στο τέλος κάθε ημέρας η ηχογράφηση μοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και στο κοινό. Στο προαύλιο του Κέντρου Επισκεπτών, πάλι, στις 25 και 26/6 (7-9 μ.μ. ) επισκέπτες κάθε ηλικίας μπορούν να μυηθούν στην τεχνική της μεταξοτυπίας, εφαρμόζοντάς τη στο σώμα τους(! ) με τη βοήθεια του Μανώλη Αγγελάκη (tind ).

Η τέχνη της Laurie Anderson

Έδωσε στη μουσική αβανγκάρντ των ’80s ένα ελκυστικό πρόσωπο και διεύρυνε την τέχνη της performance art μέσα σε χώρους που σχετίζονταν με την popular και world μουσική, χρησιμοποιώντας δημιουργικά κάθε διατιθέμενη πτυχή της no-nonsence electronica συνδυάζοντάς την πάντα με ισχυρές βιντεο-προβολές, κίνηση, χορό κ.λπ. καθώς και με αφηγήσεις που σε κρατούν καθηλωμένο. Η Laurie Anderson έχει παρουσιάσει σημαντικά έργα που η ίδια φροντίζει να επανακαθορίζουν την ουσία της τέχνης της και να την κρατούν πάντα σε σημεία αιχμής. Εδώ, στις 25/6, στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, η Laurie θα παρουσιάσει μια βιωματική performance με θέμα τη δημιουργική ανησυχία και την υπέρβαση των δεδομένων κάθε μορφής.

Από τον Τέτση στη video art

Με την έκθεση «Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση» τιμά το ΚΠΙΣΝ τον γνωστό ζωγράφο που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Παρουσιάζονται 35 έργα, τα περισσότερα μνημειακών διαστάσεων, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του καλλιτέχνη προς την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία και έχει την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων σε διάφορους χώρους. Μετά τα μεσάνυχτα και ως τις 4 το πρωί, καθημερινά, τη σκυτάλη παίρνει η σύγχρονη τέχνη με το πρόγραμμα βραδινών προβολών «Fireflies in the Night Take Wing» με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ δύο καθηλωτικά έργα της Shirin Neshat θα «γεμίσουν» τον Πύργο των Βιβλίων, επίκεντρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. 

Μικροί επισκέπτες σε δράση


Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος αποτελούν οι παιδικές εκδηλώσεις
, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του ΚΠΙΣΝ να γνωρίσουν το έργο και να περιπλανηθούν στις διαφορετικές γωνιές του, μέσα από δημιουργικές αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα προγράμματα για παιδιά περιλαμβάνουν παιχνίδια, πρωτότυπους αγώνες για όλη την οικογένεια, αθλητικές δραστηριότητες, όπως η πρωτότυπη «αντι-Ολυμπιάδα» Φλούξους (Fluxus ) με μια σειρά ανορθόδοξων και διασκεδαστικών «αγωνισμάτων», γνωριμία με τα παραολυμπιακά αθλήματα, επιστημονικά και περιβαλλοντικά εργαστήρια, μουσική και μαγεία, που δίνουν το έναυσμα στα παιδιά για τη δημιουργία νέων εμπειριών στο καινούργιο τοπόσημο της πόλης.

On the Greek side

 

Η pop της Demy και η παραστατική αφήγηση της μουσικής του Απόλλωνα Ρέτσου δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο. Η κορύφωση του «ελληνικού» μέρους των μουσικών εκδηλώσεων, έρχεται με μια μοναδική συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που έχει τίτλο «Δεύτερη ζωή» και διαθέτει έντονο ποιητικό χαρακτήρα καθώς κινείται σε όλη την γκάμα του ποιητικού λόγου τον οποίο έχει ερμηνεύσει κατά τη διάρκεια της πορείας της η υπέροχη αυτή τραγουδίστρια. Από τη Σαπφώ ως τον Μιχάλη Γκανά, με μουσικές Μαμαγκάκη, Ξυδάκη, Παπαδημητρίου κ.ά., ο ποιητικός λόγος αποκτά μια καινούργια ζωή όποτε τον αποδίδει η Αρβανιτάκη.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο http://www.SNFCC.org/metamorphosis/ 
Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 6 μ.μ. έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 4 π.μ. το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει συνεχώς ανοιχτό.

 

ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ