Tαινίες εβδομάδας: Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν έρχονται στην μεγάλη οθόνη

Δύο ταινίες του Βιμ Βέντερς σε αποκαταστημένες κόπιες με τη δυνατότητα κοινού εισιτηρίου: φανταστική ευκαιρία να τις χορτάσετε σε αίθουσα!

Ημέρα Ανεξαρτησίας:

Νέα απειλή / Independence Day: Resurgence

Του Ρόλαντ Εμεριχ. Με τους Λίαμ Χέμσγουορθ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μπιλ Πούλμαν, Μάικα Μονρό. 
Επιστημονικής φαντασίας, 2016, 
ΗΠΑ, 120’.

 Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη «Ημέρα Ανεξαρτησίας», και ο Ρόλαντ Εμεριχ ξανασυναντά τους εξωγήινούς του σαν να μην πέρασε μια μέρα: μπορεί οι παλιοί (Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μπιλ Πούλμαν) να έχουν γκριζάρει και τη θέση τους να έχουν πάρει νέοι (Λίαμ Χέμσγουορθ, Μάικα Μονρό) με νέα όπλα (λέιζερ) και νέα κόλπα, αλλά καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει στη σεναριακή ανάπτυξη, η οποία ίσως είναι και πιο χοντροκομμένη από την πρόδρομό της. Το μέγεθος, όχι, δεν μετράει.

 

 

 

Ενας χαρισματικός άνθρωπος / Genius 

Του Μάικλ Γκράντατζ. 
Με τους Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Γκάι Πιρς. 
Δραματική, 2016,
 Μ. Βρετανία / ΗΠΑ, 104’.

 Πολύς χαμός για το τίποτα: η σχέση του εκδότη Μάξγουελ Πέρκινς με τον πληθωρικό συγγραφέα Τομ Γουλφ καταδικάζεται από τα κλισέ, τις μανιέρες και την υπερβολή. Και την, επώδυνη πλέον, Νικόλ Κίντμαν.

 

 

 

Ο κύριος Οβε / A Man Called Ove 

Του Χάνες Χολμ. 
Με τους Ρολφ Λάσγκαρντ, 
Ζοζάν Ακγκιούν. 
Δραματική, 2015, Σουηδία, 116’.

 Προβλέψιμη, αλλά τρυφερή ταινία για έναν ηλικιωμένο ξινό άντρα, του οποίου το πένθος για τη γυναίκα του μαλακώνει όταν μετακομίζει δίπλα του μια οικογένεια με δύο παιδιά. Αξίζει ιδίως για τα φλασμπάκ της ιστορίας με τη γυναίκα του.

 

Παρίσι, Τέξας / Paris, Texas

Του Βιμ Βέντερς. 
Με τους Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι. 
Δραματική, 1984, 
Δ. Γερμανία / Γαλλία / Μ. Βρετανία, 147’.

Χρυσός Φοίνικας για το απόλυτο road movie από τον Βιμ Βέντερς. Ο Χάρι Ντιν Στάντον, ένας άντρας που καταρρέει όπως ο κόσμος που γνώριζε, όπως το αμερικανικό όνειρο στο οποίο ακόμα πιστεύει, σε μια αέναη και παραπαίουσα αναζήτηση για το παιδί, το σπίτι, την ταυτότητά του. Ο Βέντερς ακόμα νέος, πειραματικός και τρυφερός, ξεχειλίζει από αγάπη για καθετί αμερικανικό, ο Ρέι Κούντερ με το εμβληματικό του σάουντρακ, η Ναστάζια Κίνσκι και το κόκκινο ανκορά της - το Παρίσι δεν θα ήταν ποτέ ξανά μόνο στη Γαλλία.
Τα φτερά του έρωτα / Wings of Desire

 

 

 

Τα φτερά του έρωτα / Wings of Desire

Του Βιμ Βέντερς. 
Με τους Μπρούνο Γκαντς, Σολβέιγ Ντομαρτέν. 
Δραματική, 1987, Δ. Γερμανία / Γαλλία, 128’.

 Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Βέντερς στις Κάννες το 1987. Το υπέροχο υπαρξιακό παραμύθι του Γερμανού σκηνοθέτη καθόρισε τη σινεφίλ, αλλά και την ποπ κουλτούρα των 80s. Μέσα από την ιστορία ενός αγγέλου ο οποίος παρατηρεί τον κόσμο και αποφασίζει να γίνει άνθρωπος γιατί ερωτεύεται τη ζωή και μια αγγελική ακροβάτισσα, ο Βέντερς αποτυπώνει το προ Πτώσης Τείχους Βερολίνο εστιάζοντας στα αγαπημένα του θέματα: στη ζωή και τον θάνατο, στην αγάπη και τη φιλοσοφία, στην εικόνα και τις ιστορίες.

 

 

Αγάπα με αν τολμάς / Love me if you dare 

Του Γιαν Σαμιέλ. 
Με τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκιγιόμ Κανέ. 
Κομεντί, 2003, Γαλλία / Βέλγιο, 93’.

 Υπάρχουν οι άνθρωποι που τους αρέσει η «Αμελί» και το «Αγάπα με αν τολμάς». Δεν ανήκω σ’ αυτούς. Κι αν το δεύτερο ζυγίζει μια οκά περισσότερο σε σκοτεινό περιεχόμενο, τελικά λυγίζει κάτω από το βάρος της γλυκερο-ρομαντικό-ποζεράδικης υπερβολής του. Το ξαναείδα όμως επί τούτου μήπως και αλλάξω γνώμη. Δεν άλλαξα -το τέλος παραμένει για μένα άκυρο όσο ποτέ-, αλλά είχε ένα χάζι η συνεύρεση των Μαριόν Κοτιγιάρ και Γκιγιόμ Κανέ στην οθόνη προτού επισημοποιηθεί η σχέση τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ