O Ερντογάν ξαναχτυπά με πρόταση για δημοψήφισμα α λα Μ. Βρετανία: Ναι ή όχι για ένταξη στην Ε.Ε;

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν επιθυμεί την Τουρκία επειδή είναι μία μουσουλμανική χώρα. 

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τον αν θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο με τους Βρετανούς και να ζητήσουν από τον λαό να αποφασίσει.

 

«Θα ρωτούσαμε: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις τερματίζουμε;». Αν ο λαός πει «συνεχίστε», τότε συνεχίζουμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος την Τετάρτη.

Στην Τουρκία είχαν υποσχεθεί ένταξη από το 1963, αλλά η πρόοδος που γίνεται είναι μικρή. «Γιατί καθυστερείτε», διερωτήθηκε ο Ερντογάν. Η Άγκυρα πάντως έκανε επίσημη αίτηση ένταξης το 1987 και οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν το 2015.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για το Brexit, οι υποστηρικτές του στρατοπέδου που θέλει την έξοδο από την ΕΕ δήλωναν ότι πολλοί Τούρκοι θα βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αν παραμείνει στην ΕΕ. Από την πλευρά του Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί γιατί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι παρά μόνο στα χαρτιά.

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν την Άγκυρα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ