Μέρκελ κατευνάζει τα πνεύματα: Οι πολιτικοί στο Λονδίνο να μπορούν να επανεξετάσουν τις συνέπειες εξόδου

Την ώρα που οι Βρυξέλλες βάζουν το μαχαίρι το λαιμό του Ντέιβιντ Κάμερον απαιτώντας την προσεχή Τρίτη (28.06.2016) να ενημερώσει πότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τις συνέπειες της αποχώρησής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θα δοθεί, δηλαδή, χρόνος στη Βρετανία και να μην ξεκινήσει τις επόμενες μέρες η διαδικασία αποχώρησης.

"Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν τις συνέπειες μιας εξόδου", δήλωσε ο προσωπάρχης της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ, όπως αναφέρει το δίκτυο γερμανικών εφημερίδων RND. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως δεν εννοεί ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit. "Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit, αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ' αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit", δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι "ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες", δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND. Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, "αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο", είπε ο προσωπάρχης της καγκελαρίου, που είναι επίσης και Ειδικών Καθηκόντων.

«Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο» δήλωσε, επίσης, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνα (Deutchlandfunk), σημειώνοντας ότι μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης, η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε.

O Πέτερ Αλτμάιερ εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε. Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία, παίρνοντας (όπως και η Μέρκελ) αποστάσεις από τις Βρυξέλλες. «Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε».

Σχετικά με ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε. ο Αλτμάιερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του. Αμφιβάλλει για το αν είναι φρόνιμο να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών κι αυτό μπορεί να γίνει με ομοφωνία. Μια τέτοιου είδους συναίνεση δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών μελών. Ο Αλτμάιερ τάχθηκε υπέρ της εντατικότερης ενασχόλησης με επίκαιρες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ή και της ουκρανικής κρίσης.

Όλα αυτά ενώ και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, μετά τον Independent, φέρνει στο φως εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνέταξαν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής και με το οποίο καλούν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ενεργοποιήσει άμεσα στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο προβλέπει την έξοδο ενός κράτους – μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι επιτακτικό, γράφουν οι βουλευτές, "να αποφευχθεί μια αβεβαιότητα που θα βλάψει όλους και να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ένωσης". Και σημειώνουν πως "καμιά νέα σχέση, οποιουδήποτε είδους, ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ δεν θα μπορέσει να επικυρωθεί όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε επίσης τον Ντέιβιντ Κάμερον να αρχίσει ήδη από την Τρίτη τη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς εκτιμά πως μια περίοδος αοριστίας "θα οδηγούσε σε επιπλέον ανασφάλεια και θα κινδύνευε η απασχόληση".

"Αυτή η διστακτική στάση, μόνο και μόνο για να γίνει το παιγνίδι τακτικής των Βρετανών συντηρητικών, μας βλάπτει όλους", συνεχίζει. "Γι' αυτό υπολογίζουμε στη βρετανική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει από τώρα τις υποσχέσεις της και η σύνοδος κορυφής της Τρίτης θα είναι η σωστή στιγμή για να το πράξει".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ