Ingegerd Raman - Top Woman Σουηδέζα: Σχεδιάζει έπιπλα & αντικείμενα με αυτοπεποίθηση για την ΙΚΕΑ

Η καλλιτεχνική πορεία της Ingegerd ξεκίνησε στην αρχή της εφηβίας της, όταν έκανε αίτηση για να φοιτήσει σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σχολεία καλών τεχνών στη Σουηδία, το Konstfack.

Στην αρχή παρακολούθησε σχεδιασμό υφασμάτων. Όμως έβρισκε ότι τα υφάσματα ήταν πολύ μονοδιάστατα και τυχαία ανακάλυψε τον πηλό, ο οποίος σύντομα έγινε η πρώτη της αγάπη. Αναφέρεται στον πηλό ως ένα ζωντανό, αισθησιακό υλικό που έχει τη δική του δύναμη.
Η δεύτερη αγάπη της ήταν το γυαλί.

- Το γυαλί από την άλλη είναι ένα όμορφο και αιθέριο υλικό, λέει.
Στα έργα της Ingegerd Råman είναι ευδιάκριτη η αυτοπεποίθηση, αλλά όχι η αλαζονεία ούτε η υπερβολή.
Τα διακρίνει μια ήρεμη δύναμη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η απλότητα είναι πλέον αυτό που κάνει τη έργα της Ingegerd να ξεχωρίζουν.

Δείτε εδώ την σειρά VIKTIGT

καλάθι με χερούλια 45€/τεμ

- Έχω το προσωπικό μου στιλ και τις δικές μου αναλογίες. Στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα απλό αντικείμενο με τη ξεκάθαρη σφραγίδα μου, λέει. Μια από τις σφραγίδες της είναι ότι ποτέ δεν υπάρχουν χερούλια στις κούπες ή τις κανάτες της Ingegerd.

σκαμπό 29,99€/τεμ.

- Τα χερούλια δεν είναι απαραίτητα. Είναι πάντα το πρώτο πράγμα που σπάζει και όταν αυτό συμβεί, καταστρέφει ολόκληρο το αντικείμενο. Επιθυμώ να μειώσω αυτό το ρίσκο και να ακολουθήσω μια καθαρή σχεδιαστική προσέγγιση, λέει.
 

Από πού προέρχονται τα σχέδιά σας;
- Από εμπειρίες που έχω ζήσει. Τα έργα μου ξεκινούν πάντα από μια δική μου ανάγκη.

πιατέλα 14,99€

Οι τάσεις δεν την εμπνέουν. Αναζητεί τη διαχρονικότητα.
- Θέλω να δημιουργήσω αντικείμενα που θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χωρίς να είναι εκτός εποχής.

Δοχείο με καπάκι, 2 τεμ. 29,99€ - Δοχείο με καπάκι 2 τεμ. 39,99€
Η Ingegerd θα μπορούσε να κοιτάζει πίσω και να θαυμάζει τη μακριά και πετυχημένη καριέρα της, όμως επιλέγει να είναι προσγειωμένη στο παρόν και να ατενίζει το μέλλον. Η πρώτη της σειρά προϊόντων για την ΙΚΕΑ είναι ήδη διαθέσιμη με το όνομα VIKTIGT (που σημαίνει “σημαντικό” στα Σουηδικά).

Ποιο ήταν το καλύτερο κομμάτι της συνεργασίας σας με την ΙΚΕΑ;
-    Διασκέδασα πολύ μαθαίνοντας νέες τεχνικές χειροτεχνίας και δουλεύοντας με νέα υλικά. Πάντα μου άρεσαν τα καλάθια αλλά ποτέ δεν ήξερα πώς κατασκευάζονται. Η γνωριμία μου με τους τεχνίτες στην Ασία και την Ευρώπη με ενέπνευσε πραγματικά, αφού με έφερε σε επαφή με τις ικανότητές τους. Ήταν ένα ωραίο ταξίδι, λέει. Επιπλέον, αν και η ΙΚΕΑ είναι μια μεγάλη εταιρία, είναι πολύ φιλική προς τους υπαλλήλους της. Είτε έχεις συνάντηση με τους σχεδιαστές είτε με τους ντόπιους τεχνίτες στο εργοστάσιο, υπάρχει πάντα μια ανοιχτόμυαλη προσέγγιση προς όλες τις εργασίες
 

καρέκλα 59,99€

Πείτε μας μια πρόκληση που αντιμετωπίσατε
- Η κατεργασία της φυσικής ίνας από υδρόβιο υάκινθο ήταν μια πρόκληση.

καλάθια Κατασκευασμένο στο χέρι από ειδικευμένο τεχνίτη. Υάκινθος, βαφή , ουδέτερη ακρυλική λάκα - 19,99€

Η βαριά ίνα του υδρόβιου υάκινθου είναι δύσκολο να δουλευτεί. Παρόλα αυτά, η αντίσταση μπορεί να είναι και πλεονέκτημα. Η πρόκληση είναι να βρεις τον τρόπο να την αξιοποιήσεις και να δημιουργήσεις κάτι χρήσιμο και ταυτόχρονα όμορφο. Το αποτέλεσμα ήταν δύο καλάθια με μοτίβα σε μαύρο και ανοικτό καφέ χρώμα που έχουν γίνει τα αγαπημένα μου κομμάτια της σειράς.

καλάθια Κατασκευασμένο στο χέρι από ειδικευμένο τεχνίτη. Υάκινθος, βαφή , ουδέτερη ακρυλική λάκα - 24,99€

Η νέα σειρά VIKTIGT προφανώς περιλαμβάνει και διάφορα αντικείμενα από γυαλί και κεραμικό.
Κατασκεύασα ένα σετ από 7 πήλινα σκεύη σερβιρίσματος - ένα σετ σε λευκό και ένα σε μαύρο χρωματισμό.

Πιατέλα σερβιρίσματος, σετ 4 τεμ. 14,99€

Είναι ξέβαθα και στρογγυλά και το σχήμα τους σχεδόν θυμίζει δίσκους. Όταν στοιβαχθούν σχηματίζουν ένα όμορφο γλυπτό.

Πιατέλα σερβιρίσματος, σετ 3 τεμ. 19,99€

Επίσης, η Ingegerd Råman έχει σχεδιάσει και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της για την ΙΚΕΑ - την καράφα.
Ένιωθα ότι έπρεπε να φτιάξω μια για την ΙΚΕΑ. Το νερό είναι απαραίτητο για όλους μας. Είναι πηγή ζωής. Θα ήταν υπέροχο να εμπνεύσω τους ανθρώπους να πιουν ακόμα ένα ποτήρι νερό.

καράφα με ποτήρι 16,99€

Ακόμα μια σφραγίδα της Ingegerd είναι τα περιορισμένα χρώματα που χρησιμοποιεί, κυρίως το μαύρο και το λευκό. Το πιο ασυνήθιστο μαύρο γυαλί έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα σετ σκευών σερβιρίσματος τα οποία είναι διαθέσιμα και σε λευκό και σε διαφανές γυαλί.

 Μπολ, σετ 2 τεμ. 19,99€ - Μπολ 9,99€/2 τεμ. - Κανάτα 11,99€ - Κανάτα 9,99€

Το ομοιογενές μαύρο γυαλί είναι γνωστό ως ένα υλικό ακριβό και δύσκολο να παραχθεί. Ευτυχώς, η ΙΚΕΑ και η Ingegerd βρήκαν ειδικευμένους τεχνίτες στην Ευρώπη, με τους οποίους συνεργάστηκαν για την παραγωγή του γυαλιού της σειράς VIKTIGT.

Πιατέλα σερβιρίσματος, σετ 3 τεμ. 29,99€ 

Ως σχεδιάστρια σε μεγάλα υαλουργεία, η Ingegerd Råman είναι συνηθισμένη να παράγει για ένα μεγάλο κοινό. Όμως μέσα από τη συνεργασία της με την ΙΚΕΑ, θα μπορεί να φθάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πώς επηρεάζει τη δουλειά σας το γεγονός αυτό;
- Δεν την επηρεάζει καθόλου, απαντάει γελώντας. Εάν προσπαθήσω να αναλογιστώ τι ανάγκες έχει ο υπόλοιπος κόσμος, δε θα μπορέσω να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου.

Θα κάνω αυτό που κάνω κάθε φορά: θα ξεκινήσω από τον εαυτό μου.

Δεν πιστεύω ότι είμαι ιδιαίτερα διαφορετική. Είμαστε όλοι άνθρωποι και μας συνδέουν περισσότερα κοινά παρά διαφορετικά στοιχεία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ