Live η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των «27»: “Σκοτωμός” στην ΕΕ για το ποιος θα διαπραγματευτεί τους όρους του Brexit

Για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το Brexit θα συνεδριάσουν σε Σύνοδο Κορυφής οι 27 (πλέον) ηγέτες της ΕΕ.

 

Απέναντί τους θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών το διαζύγιο της ΕΕ με τη Βρετανία και τις διαβουλεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το Λονδίνο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής διατεθειμένο να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν μόνοι τους, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό.

21:20  Η στιχομυθία Τσίπρα - Κάμερον 
“Σ' ευχαριστώ για την στάση σου στο δημοψήφισμα” φέρεται να είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στον Αλέξη Τσίπρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά με μια ευχή για “Καλό κουράγιο”. 

 

20:30   “Σκοτωμός” στην ΕΕ για το ποιος θα διαπραγματευτεί τους όρους του Brexit 
Μάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το ποιός θα διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ένωση, αποκαλύπτει το Politico.

Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι των χωρών-μελών προσπαθούν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Κομισιόν να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, καθώς αμφότερες οι πλευρές διεκδικούν το δικαίωμα να καθορίσουν τους όρους των διαπραγματεύσεων του “διαζυγίου”, αλλά και ποιος θεσμός έχει την τεχνική εξειδίκευση για μια τέτοια δουλειά.

Το Άρθρο 50 δεν αναφέρει ποιος είναι ο διαπραγματευτής σε μια τέτοια περίπτωση, όμως δίνει ξεκάθαρα προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, ο οποίος πρόσθεσε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν τον Γιούνκερ επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

 

20:00 Τέλος ο  Κόρμπιν 172 βουλευτές του ψήφισαν να φύγει γιατί έκανε χλιαρό Bremain

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μετά από τις παραιτήσεις των περισσοτέρων εκ των μελών της σκιώδους κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, οι... αντιπολιτευόμενοι βουλευτές προκάλεσαν ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής στο πρόσωπο του Κόρμπιν.

Η ψηφοφορία έδωσε συντριπτική πλειοψηφία 81% (172-40) σε όσους δεν εμπιστεύονται πλέον τον Τζέρεμι Κόρμπιν και ζητούν την αντικατάστασή του. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς ήδη δύο αντιπολιτευόμενοι στον Κόρμπιν βουλευτές θα συναντηθούν αργότερα μέσα στην ημέρα για να συμφωνήσουν ποιος εκ των δύο θα είναι εκείνος που θα διεκδικήσει την αρχηγία απέναντι στον Κόρμπιν. Πρόκειται για τον Τομ Ουότσον και την Άντζελα Ίγκλ.

19:30  Έσβησαν ένα αστέρι από τη σημαία της ΕΕ λόγω Brexit 


Βιαστικό εμφανίστηκε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που αφαίρεσε ένα αστέρι από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του Brexit, σε tweet που δημοσίευσε.

 

18:44  Σκληρό μήνυμα Σουλτς στον Κάμερον - “Τελειώνετε” 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό, τόνισε χαρακτηριστικά “Το να περιμένουμε αρκετούς μήνες, όπως έχετε ήδη ανακοινώσει, πρωθυπουργέ Κάμερον και να κρατάτε την μοίρα μιας ολόκληρης ηπείρου όμηρο για εσωτερικούς κομματικούς σας λόγους, θα ήταν εντελώς απαράδεκτο”.
  

17:15 Αλ. Τσίπρας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις


«Βρισκόμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι, η Ευρώπη έχει φτάσει σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος και της απουσίας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 
Ακόμη τόνισε ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα πρέπει να αποτελέσει την αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών.

 

17:00 Ντέισελμπλουμ: Λιγότερο ευνοϊκή για τη Βρετανία μία μελλοντική εμπορική συμφωνία με Ε.Ε.


Λιγότερο ευνοϊκή θα είναι μία μελλοντική νέα εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βρετανία προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Ο Ντέισελμπλουμ σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.

 

Ολάντ: Να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας


Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.
Ο κ. Ολάντ επανέλαβε πως οι Βρετανοί έκαναν ξεκάθαρα μια επιλογή, για την οποία, όπως είπε, λυπάται, αλλά τη σέβεται.

16:45 Σουλτς: Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν αρχίσει οι συζητήσεις

«Η Μεγάλη Βρετανία και στο μέλλον θα έχει συγκεκριμένη σχέση με την Ε.Ε. Παραμένει μέλος της G7. Πριν μερικές ημέρες κανείς δεν φανταζόταν ότι θα λάμβανε η οικονομία της αρνητικές αξιολογήσεις από Οίκους όπως η S&P τη Βρετανία. Αυτό δείχνει το επικίνδυνο σπιράλ που έχει μπε» είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, «όμως δεν μπορουμε να περιμένουμε και πάρα πολύ» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».
Ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου με αμοιβαίο σεβασμό και το ταχύτερο δυνατόν, ενώ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μία καλύτερη Ευρώπη».

16:30 Μέρκελ: Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης


Ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο - πλέον - της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
«Θα ακούσουμε την εκτίμηση και αξιολόγηση του Ντέιβιντ Κάμερον για τις εξελίξεις», είπε.
«Λυπούμεθα, αλλά θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη Μεγάλη Βρετανία», κατέληξε, ενώ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα της μετανάστευσης.

16:15 Κάμερον: Ελπίζω σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση για το Brexit - Θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ.

 

16:00 Τουσκ: Διαζύγιο με τη Βρετανία ακόμη και εντός της ημέρας - Έκτακτη Σύνοδος τον Σεπτέμβρη στη Μπρατισλάβα

Από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα. Και απαιτεί σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει το Λονδίνο το συντομότερο το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο προβλέπει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το Brexit με... "σάρκα και οστά" δηλαδή. Ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο το είπε ξεκάθαρα. Το ίδιο και η Μέρκελ στην ομιλία της στη γερμανική Βουλή. Και σαν "κερασάκι" στην τούρτα ήρθε και το ψήφισμα της Ευρωβουλής που ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο.

 

14:31  Καυγή από Σκώτο ευρωβουλευτή: Σας εκλιπαρώ, μη μας αφήσετε! 
Μπορεί ο Νάιτζελ Φάρατζ να πανηγύρισε (μαζί με την ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν) για το Brexit αλλά δεν συμμερίζονται την άποψή του κι άλλοι Βρετανοί. Ένας απ’ αυτούς και ο Σκωτσέζος ευρωβουλευτής Αλιν Σμιθ. Κι αν ο Φάρατζ αποδοκιμάστηκε, ο δεύτερος αποθεώθηκε από τους ευρωβουλευτές.

 

Σε μια δραματική ομιλία, ο Σκωτσέζος ευρωβουλευτής παρακάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εγκαταλείψει τη Σκωτία, που μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία, τους πολίτες του Λονδίνου κι άλλες περιοχές της Αγγλίας, στήριξαν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλω η χώρα μου να είναι διεθνής, συνεργάσιμη, οικονομική, δίκαιη, ευρωπαϊκή. Και οι άνθρωποι της Σκωτίας, μαζί με τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας και τους πολίτες του Λονδίνου και πολλούς πολλούς πολίτες της Ουαλίας και της Αγγλίας επίσης ψήφισαν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ζητώ αυτή η κατάσταση και αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα να γίνουν σεβαστά.

Συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά πράγματα να διαπραγματευτούμε. Θα χρειαστεί ψυχραιμία και θέληση. Και σας παρακαλώ, να θυμάστε αυτό: η Σκωτία δεν έκανε τίποτα που να σας απογοήτευσε. Σας παρακαλώ, σας ικετεύω, μην εγκαταλείψετε τη Σκωτία τώρα».
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

14:18  Είμαι η Βασίλισσα και είμαι καλά! 
Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ελισάβετ αστειεύτηκε όταν κατά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, ερωτήθηκε πως είναι. "Καλημέρα. Πως είσαστε;", την ρώτησε ο Μάρτιν ΜακΓκίνες. Και την απάντηση μάλλον δεν την περίμενε: "Σε κάθε περίπτωση, είμαι ακόμη ζωντανή", του είπε και γέλασε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ