Τα σχολεία μπορεί να έκλεισαν αλλά οι καλοκαιρινές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους συνεχίζονται – Δείτε που

Δέκα «ανοιχτά σχολεία» στις γειτονιές της Αθήνας με καλοκαιρινές δραστηριότητες για όλα τα παιδιά

Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τα «Ανοιχτά Σχολεία» συνεχίζεται και για το καλοκαίρι του 2016. Το μήνα Ιούλιο θα ανοίξουν 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: Πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, Τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» έχει ως στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονιά και στην κοινωνία, να γίνουν πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα αλληλεπίδρασης των κατοίκων. Η ιδέα είναι να φιλοξενούν τα σχολεία, σε ώρες που συνήθως ήταν κλειστά, δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από διάφορους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, συλλόγους, σωματεία αλλά και άτυπες μορφές συλλογικότητας που επιθυμούν να προσφέρουν στη γειτονιά τη γνώση τους, τις ιδέες τους, αυτό που αισθάνονται ότι χρειάζονται οι συνάνθρωποί τους, ή κάτι στο οποίο ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία και αρμόζει να παρουσιαστεί και στον οικείο χώρο του σχολείου. Συγκεκριμένα για το καλοκαίρι επιλέχθηκαν, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής, κυρίως δράσεις ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

Διακοπές στο Σχολείο σε συνεργασία με το: ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 8:00 - 14:00, με διάρκεια 2 εβδομάδες. Ειδικευμένοι παιδαγωγοί και ομάδες εθελοντών της ΕΛΙΞ από όλο τον κόσμο, θα αναπτύξουν δραστηριότητες και θα περάσουν μέρος των διακοπών τους δημιουργικά, στον οικείο χώρο του σχολείου. (6-12 ετών) - 26ο Δημοτικό Σχολείο, 135ο Δημοτικό Σχολείο, 39ο/141ο Δημοτικό Σχολείο.

Δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με το: ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Περιλαμβάνει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης μέσω της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών καθημερινά 9:30 - 14:30. Στόχος είναι η προετοιμασία των παιδιών στην ομαλή ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και η προσφορά υποστηρικτικής επίδρασης στον πληθυσμό των προσφύγων. (6-12 ετών) 87ο ΔΣ, 35ο Δημοτικό Σχολείο.

Σχολεία χωρίς σύνορα, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών, θα προετοιμάζουν καθημερινά 9:00-13:00, τα παιδιά πρόσφυγες για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο: Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Παράλληλη διδασκαλία της ελληνικής στους συνοδούς ενήλικες μαζί με δράσεις ενημέρωσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, συναντήσεων κοινωνικοποίησης. (6-12 ετών) 51ο Δημοτικό Σχολείο.

Δημιουργικό Παιχνίδι, σε συνεργασία με το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης από εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού. Ομαδικά παιχνίδια που υποστηρίζουν τα «σχολεία χωρίς σύνορα», καθημερινά 12:00-14:00. (6-12 ετών) 51ο Δημοτικό Σχολείο.

Η ορχήστρα του καλοκαιριού, σε συνεργασία με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΩΝ. Πρόκειται για καθημερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, 7:30-15:15, με διάρκεια 2 εβδομάδες, που περιλαμβάνει βιωματικές δημιουργικές δραστηριότητες καλοκαιρινής απασχόλησης γύρω από τους άξονες των εικαστικών, της μουσικής, και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. (6-12 ετών) 76ο Δημοτικό Σχολείο, 17ο Γυμνάσιο.

Τα Μουσεία ταξιδεύουν στα Σχολεία, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΑΠΗ. Τα μουσεία θα μεταφέρουν τις μουσειοσκευές τους και θα δημιουργούν συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Οι δράσεις αυτές είναι ανοιχτές σε ομάδες παιδιών από τη γειτονιά ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα παιδιά της Αθήνας και με τα παιδιά της Ανοιχτής Δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Κάθε Τρίτη 17.30-19:00 &Πέμπτη 11:00-12:30. (7-13 ετών) 132ο Δημοτικό Σχολείο.

Γνωριμία με την εκπαίδευση STEM, μάθε παίζοντας με τη SciCo, σε συνεργασία με την Επιστήμη-Eπικοινωνία SciCo. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με δύο από τους πυλώνες του όρου «εκπαίδευση STEM» και συγκεκριμένα με την Επιστήμη (Science) και την Μηχανολογία (Engineering). Μέσα από θεατρικό παιχνίδι και τη διερευνητική μάθηση τα παιδιά θα ανακαλύψουν βασικές έννοιες επιστήμης (με έμφαση στη βιολογία και την ιατρική) και προγραμματισμού/ ρομποτικής, τις οποίες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ένα τελικό προϊόν. Μικρές ομάδες παιδιών για μία εβδομάδα καθημερινά 9:00-12:00. (9-15 ετών) 132ο Δημοτικό Σχολείο.

Καλοκαιρινά βήματα Επικοινωνίας σε συνεργασία με την ΑΕΡΙΝΗ ΠΟΛΗ. Μέσα από την τέχνη του χοροθεάτρου και ομαδικά παιχνίδια, η δράση εστιάζει στα 4 βήματα της Επικοινωνίας Δίχως Βία (Παρατήρηση – συναίσθημα – ανάγκες – διατύπωση αιτήματος, με τη μη βίαιη φωνή επικοινωνίας). Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να περάσουν όμορφα και δημιουργικά, να εκφραστούν και μέσα από το χοροθέατρο, να μυηθούν σε έναν ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας τόσο με τον εαυτό τους, όσο και με τους άλλους. Μικρές ομάδες παιδιών για μία εβδομάδα καθημερινά 16:00-20:00. (6-17 ετών) 132ο Δημοτικό Σχολείο.

Διαβάστε την συνέχεια στο InfoKids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ