Συγκλονιστική ατομική μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο μας φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης
Μπουγάτσα σαν αυτή δεν έχετε ξανά δοκιμάσει! Είναι υπέροχη!
Συστατικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. ελαιόλαδο
150 ml χλιαρό νερό
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα
750 ml γάλα 3,5% λιπαρά
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
60 γρ. κορνφλάουερ
80 γρ. βούτυρο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Για το άλειμμα
3-4 κ.σ. γάλα ή λάδι αρωματισμένο με βανίλια
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την κρέμα
Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει τη βγάζουμε από την φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ. Τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν ένας χυλός και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και επιστρέφουμε το μείγμα μας στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε ζωηρά και όταν δούμε ότι το μείγμα μας αρχίζει να πήζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Οταν το μείγμα μας πήξει εντελώς αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία γυαλιστερή κρέμα.
Τέλος περνάμε την κρέμα από μια σήτα να γίνει λεία και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία να ακουμπάει επάνω στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μην κάνει κρούστα και την μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και όταν γίνει ζυμάρι μαλακό το ζυμώνουμε με ελαφρά αλευρωμένα χέρια μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί 20-30 λεπτά.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε το κάθε ζυμαράκι και το ανοίγουμε με λίγο αλεύρι και τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο 50 x 15 εκ.
Στο κέντρο του κάθε ζυμαριού στρώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού το ¼ από την κρέμα απλώνοντας τη με μια σπάτουλα αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2 εκ.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε οριζόντιο ρολό και με ένα πινέλο λαδώνουμε για να κολλήσει το ζυμάρι καλά στην άκρη του για να μην φύγει η γέμιση.
Όταν ουσιαστικά δημιουργήσουμε ένα σωλήνα γεμιστό με κρέμα, αρχίζουμε και τον στρίβουμε δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι (σπιράλ).
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα και μετά με ένα πινέλο αλείφουμε τα σπιράλ μας με γάλα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr