Ολίβια Ντε Χάβιλαντ: Σβήνει απόψε 100 κεριά – Η μόνη επιζήσασα από το ''Όσα παίρνει ο άνεμος''

Η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ (αγγλ. Olivia de Havilland), γεννημένη την 1 Ιουλίου του 1916, στο Τόκυο είναι Βρετανίδα ηθοποιός κι Αμερικανίδα υπήκοος απ' το 1941.

Η Ντε Χάβιλαντ είναι γνωστή για τη συμμετοχή της ως Μέλανι στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος καθώς και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες Κάπτεν Μπλαντ του 1935, Ρομπέν των δασών του 1938 και Ο λάκκος με τα φίδια του 1947.

Η αντιπαλότητα με την αδελφή της, την ηθοποιό Τζόαν Φοντέιν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χώρο του Χόλιγουντ για χρόνια.

Η Ολίβια Μαίρη Ντε Χάβιλαντ γεννήθηκε στο Τόκιο από Βρετανούς γονείς, τον δικηγόρο Ουόλτερ Ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Αυγούστα Ρουζ.

Οι γονείς της χώρισαν όταν αυτή ήταν τριών χρονών και μεταφέρθηκε με τη μητέρα της και την αδελφή της Τζόαν στην Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας. Οι δυό αδελφές είχαν κακές σχέσεις από μικρές κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποξένωσή τους από το 1975.

Στα 18 της η Ντε Χάβιλαντ, ακόμη φοιτήτρια στη δραματική σχολή επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το ρόλο της Έρμια στο Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ που ανέβαινε εκείνη την περίοδο σ' ένα θέατρο της Καλιφόρνια.

Την ίδια χρονιά η εταιρία παραγωγής Warner χρηματοδότησε τη μεταφορά του θεατρικού στη μεγάλη οθόνη κι η Ντε Χάβιλαντ βρέθηκε να ερμηνεύει ξανά το ρόλο της Χέρνια, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη.

 Ακολούθησε το συμβόλαιο με τη Warner και μια σειρά ταινιών στις οποίες υποδύονταν το έτερον ήμισυ του Έρολ Φλιν. Η αναγνώριση για τη Ντε Χάβιλαντ ήρθε όμως μετά τη συμμετοχή της στην επική ταινία του Βίκτορ Φλέμινγκ Όσα παίρνει ο άνεμος το 1939, ταινία για την οποία προτάθηκε για όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε από τη συμπρωταγωνίστριά της Χάτι Μακ Ντάνιελ.

Η  Ολίβια ντε Χάβιλαντ, η μόνη επιζήσασα των πρωταγωνιστών τού «Οσα παίρνει ο άνεμος» (1939), κέρδισε δύο Οσκαρ Α' ρόλου για τις ερμηνείες της στις ταινίες «Δώσ' μου πίσω το παιδί μου» (1941) και «Η κληρονόμος» (1949).
Ωστόσο, η Ντε Χάβιλαντ, η οποία σήμερα γίνεται 100 χρόνων δεν θεωρήθηκε ποτέ πραγματικά σπουδαία ηθοποιός

Η αυτοβιογραφία της «Every Fenchman Has One» εκδόθηκε το 1962 και ήταν ένα άχαρο κείμενο μέσα από το οποίο προσπαθούσε να υμνήσει τη ζωή των Γάλλων, που ανέκαθεν τη γοήτευε γι'αυτό και ζει στο Παρίσι ως σήμερα .
Για την ηθοποιία της αρκεί να πούμε τούτο: ο κριτικός Τζέιμς Αγκί για το νουάρ μελόδραμα «Σκοτεινός καθρέφτης» έγραψε για την Ντε Χάβιλαντ εν έτει 1946 (και ενώ είχε πάρει το πρώτο της Οσκαρ): «Υπήρξε για πολύ καιρό μία από τις ομορφότερες  γυναίκες στο σινεμά. Τελευταία δεν είναι απλώς πιο όμορφη από ποτέ αλλά έχει αρχίσει να παίζει κιόλας».

 Έπαιξε σε 8 εμβληματικές ταινίες, με συμπρωταγωνιστή & κρυφό έρωτα της τον Ερολ Φλιν, περιπέτειες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ όπως «Οι περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών», «Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας», «Κάπτεν Μπλαντ» και «Μοντέρνος Καζανόβας»
Η μεγαλύτερη αδελφή της Τζόαν Φοντέν γεννήθηκε (όπως και η Φοντέν) στο Τόκιο. Πατέρας τους ήταν ο διαπρεπής δικηγόρος Γουόλτερ Ογκόστος ντε Χάβιλαντ και μητέρα τους η ηθοποιός του θεάτρου Λίλιαν Φοντέν, όνειρο της οποίας ήταν και οι δύο κόρες της να ακολουθήσουν καριέρα ηθοποιού (μάλιστα η μητέρα της την ονόμασε Ολίβια για χάρη της Ολίβια της «12ης νύχτας» του Σαίξπηρ).

Και όμως αυτό το όνειρο επρόκειτο να μετατραπεί σε εφιάλτη διότι, αν για κάτι οι δύο αδελφές έμειναν στην ιστορία, ήταν η αιώνια διαμάχη τους! Πρώτη η Ντε Χάβιλαντ έγινε μεγάλη σταρ παίζοντας στο «Οσα παίρνει ο άνεμος» του Βίκτορ Φλέμινγκ (ρόλος που της χάρισε την πρώτη υποψηφιότητά της στα Οσκαρ).

Εναν χρόνο αργότερα όμως η Τζόαν Φοντέν γεύθηκε επίσης την πρώτη μεγάλη επιτυχία της. Ο παραγωγός τού «Οσα παίρνει ο άνεμος» Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επέλεξε τη Φοντέν για τον βασικό γυναικείο ρόλο της «Ρεβέκκας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, παρότι αρχική σκέψη ήταν η Ντε Χάβιλαντ!

Οι σχέσεις της Φοντέν με την Ντε Χάβιλαντ παρέμειναν για πάντα ψυχρές. Οι δύο αδελφές ακολούθησαν παράλληλες πορείες, αν και η καριέρα της Φοντέν (που πέθανε πρώτη το 2013 σε ηλικία 96 ετών) δεν είχε καλή εξέλιξη μετά την αποτυχία του μιούζικαλ «Darling, how could you?» στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ