Το πειρατικό κοτόπουλο του Άκη Πετρετζίκη που θα σας κάνει να "γλύφετε" τα δάχτυλα σας

Ένα υπέροχο πιάτο για εσάς και όλη την οικογένεια... 

Συστατικά
6 κομμάτια μπούτια κοτόπουλο με κόκκαλο
80 γρ. φυστίκια αλατισμένα χωρίς φλούδι
100 γρ. καστανή ζάχαρη 
1 κ.σ. αλάτι
2 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή άλλο κόκκινο καυτερό πιπέρι 
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες μικρές με τη φλούδα τους (baby)
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
2 κ.σ. βούτυρο 
αλάτι
πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Κοτόπουλο από τα πιο ωραία που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Πειρατικό γιατί είναι με μυρωδικά και ζάχαρες που είχαν πολύ ζήτηση τον καιρό εκείνο και πολλές μάχες και πόλεμοι είχαν γίνει για το χατίρι τους..

Πλένουμε τις πατάτες τρίβοντας τες ελαφρά με το σφουγκαράκι για να φύγει το χώμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε χαράξει λίγο με ένα μαχαιράκι. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε δυνατή φωτιά βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει.
Παράλληλα ανάβουμε και το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μία ή δύο δόσεις ανάλογα πόσο μεγάλο είναι το τηγάνι μας δίνουμε λίγο χρώμα στις πατάτες. Στην ουσία δεν είναι τηγάνισμα αλλά απλό σοτάρισμα. Το ελαιόλαδο είναι ελάχιστο. Μόλις πάρουν καλό χρώμα (σε περίπου 10 λεπτά) ρίχνουμε και το βούτυρο. Αφού λιώσει και αρχίζει να μυρίζει σαν φουντούκι τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και κατευθείαν τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε συχνά.
Χαράζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέχρι το κόκκαλο σε 3-4 σημεία. Τα βάζουμε στο μπολ που είχαμε τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε καθαρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (αφού το έχουμε αφήσει να κάψει καλά) και του δίνουμε χρώμα σε όλες τις πλευρές.. Ανάλογα το τηγάνι βάζουμε όλα τα κομμάτια σε μία ή σε δύο δόσεις.
Παράλληλα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά να γίνουν μια πηχτή πάστα. Αφαιρούμε και κρατάμε σε ένα μπολ.
Όταν τα κοτόπουλα πάρουν χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε πάνω τους το μείγμα των μυρωδικών και το πατάμε με τα χέρια μας να πάει παντού και να κολλήσει πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με τις πατάτες οι οποίες έχουν πια μισοψηθεί. Πάνω τους βάζουμε το κοτόπουλο και επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο για 20 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και άλλα 20 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο (σύνολο 40 λεπτά).
 

Tip
Τα κομμάτια του κοτόπουλου που έχουν κόκκαλα θέλουν πιο πολύ ψήσιμο και τα χαράζουμε κάτι που τα κάνει να ψηθούν γρηγορότερα. Πάντα σοτάρουμε σε καθαρό τηγάνι για να μην μαυρίσουν τα τρόφιμα από το παλιό βούτυρο ή το λάδι που υπάρχει μέσα. 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ