Ο Χικάρου Σούλου είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος & παντρεμένος στο σύμπαν του Star Trek

Για άλλη μία φορά, το Star Trek επιχειρεί να πάει εκεί που τα περισσότερα μπλοκμπάστερ του Χόλιγουντ διστάζουν να πάνε

Στην νέα ταινία «Star Trek: Beyond» ο πηδαλιούχος του Enterprise Χικάρου Σούλου είναι ομοφυλόφιλος και παντρεμένος. 

Η σειρά Star Trek υπήρξε ιδιαίτερα πρωτοποριακή και μάλιστα διάσημο είναι το φιλί ανάμεσα στον Κάπτεν Κερκ, έναν λευκό άνδρα και την μαύρη Νιότα Ουχούρα σε επεισόδιο που προβλήθηκε το 1960 (σε μία εποχή που κάτι τέτοιο έμοιαζε σχεδόν απαγορευμένο). 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η σειρά δεν είχε ποτέ παρουσιάσει έναν ομοφυλόφιλο χαρακτήρα.

Ο ηθοποιός Τζον Τσο που ερμηνεύει τον Σούλου στις τελευταίες ταινίες Star Trek είπε στην εφημερίδα Herald Sun: «Μου άρεσε η προσέγγιση, το γεγονός ότι δεν παρουσιάζεται σαν μεγάλο θέμα. Ελπίζω οι άνθρωποι ως είδος να οδεύουμε προς τα εκεί και να μην πολιτικοποιούμε τις προσωπικές επιλογές του καθενός».

Ο Τσο, είπε ότι η απόφαση ελήφθη ως φόρος τιμής στον Τζορτζ Τακέι, τον ηθοποιό που ερμήνευε τον Σούλου στην κλασική σειρά Star Trek. 

Ο Τακέι έχει εκφράσει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του από το 2005, αποκαλύπτοντας την επί 20 χρόνια σχέση του με τον σύντροφό του -οι δυο τους παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα. 

Ωστόσο, τάχθηκε κατά της πρόσφατης αυτής αποκάλυψης, απογοητεύοντας αρκετούς.

Αν και ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, ο Τακέι είπε στο Hollywood Reporter ότι είναι κατά της εξέλιξης αυτής και εξήγησε τους λόγους: «Είμαι χαρούμενος που υπάρχει ένας ομοφυλόφιλος χαρακτήρας. Δυστυχώς, αυτό αλλάζει τη δημιουργία του Τζιν (σ.σ. αναφέρεται στον Τζιν Ρόντενμπέρι, δημιουργό της σειράς), στην οποία έβαλε πολύ σκέψη. Νομίζω ότι είναι μία ατυχής επιλογή». 

Ο Τακέι σημείωσε ότι ο δημιουργός της σειράς είχε ασχοληθεί πολύ με την ανάπτυξη των χαρακτήρων και είχε φανταστεί τον Σούλου ως ετεροφυλόφιλο.

Ο Τακέι αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει με τον Ροντενμπέρι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένας ομοφυλόφιλος χαρακτήρας στη σειρά, αλλά εκείνος φοβόταν ότι μετά το διαφυλετικό φιλί, κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν υπερβολικό και να οδηγούσε στο τέλος της σειράς.

Ωστόσο, αναφέρει ο Τακέι, δεν είχε φανταστεί ότι ο δικός του χαρακτήρας θα μπορούσε να είναι αυτός που θα ήταν ομοφυλόφιλος. 

Μάλιστα, σημειώνει ότι το είπε στον Τζον Τσο, όταν εκείνος συζήτησε το ενδεχόμενο μαζί του. Ο Τακέι εκτιμούσε ότι θα ήταν καλύτερα να παρουσιαστεί ένας νέος χαρακτήρας, ο οποίος θα ήταν ομοφυλόφιλος, από το να «αποκαλυφθεί» ένας παλιός χαρακτήρας. 

Εμφανίστηκε απογοητευμένος όταν είδε ότι ο σεναριογράφος Σάιμον Πεγκ δεν είχε ακολουθήσει την συμβουλή του. 

Σε κείμενό του στην εφημερίδα The Guardian, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Σ.Πεγκ σημείωσε: «Με όλο τον σεβασμό διαφωνώ με τον Τζορτζ Τακέι».

Ο Πεγκ είπε ότι όντως ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι «οι ταινίες για το πιο ανεκτικό, χωρίς αποκλεισμούς σύμπαν της επιστημονικής φαντασίας δεν είχαν μέχρι σήμερα έναν χαρακτήρα που να ανήκει στην LGBT κοινότητα». 

Για τον ίδιο ήταν πολύ σημαντικό ένας παλιός χαρακτήρας να είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος χαρακτήρας, καθώς ένας νέος χαρακτήρας θα μπορούσε να θεωρηθεί από το κοινό ως «σύμβολο» που θα «ορίζεται κυρίως από την σεξουαλικότητά του».

Αναφέρει ότι με το να αποκαλύπτεται ένας τόσο αγαπημένος χαρακτήρας ως ομοφυλόφιλος, ο σεξουαλικός του προσανατολισμός γίνεται μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του και όχι το καθοριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. 

Σημειώνει, επίσης, ότι το γεγονός πως ο Ροντενμπέρι δεν είχε συμπεριλάβει ομοφυλόφιλο χαρακτήρα στη σειρά ήταν μάλλον αποτέλεσμα «της εποχής» και όχι του οράματός του.

Με τον Τζορτζ Τακέι διαφώνησε και ο ηθοποιός Ζάκαρι Κουίντο που ερμηνεύσει τον Δρ. Σποκ στις ταινίες. Ο Κουίντο έχει δηλώσει και ο ίδιος ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. 

Ο Κουίντο είπε: «Ως μέλος της LGBT κοινότητας και ο ίδιος, απογοητεύτηκα από την απογοήτευση του Τζορτζ. Κατανοώ ότι έκανε το προσωπικό του ταξίδι και είχε τη δική του σχέση με τον χαρακτήρα, αλλά όπως φάνηκε από την πρώτη ταινία Star Trek το 2009, εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύμπαν». 

Και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι ο Τζορτζ θα πάρει δύναμη από την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση -ειδικά από νέους ανθρώπους που εμπνέονται και παίρνουν δύναμη από αυτή την όμορφη παρουσίαση ενός πράγματος που πιστεύω ότι κερδίζει αποδοχή στις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου, όπως θα έπρεπε».

* Η ταινία «Star Trek: Beyond» θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 21 Ιουλίου, σε διανομή UIP.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ